Nog 78.715 Brusselaars tijdelijk werkloos

© PhotoNews
| In de reissector gaat de daling van het aantal tijdelijke werklozen het traagst.

Op het hoogtepunt van de coronacrisis telde het Brussels gewest 210.021 tijdelijke werklozen. Eind juli waren het er 78.715, bijna tweederde (63 procent) minder.

Het aantal Brusselse werkgevers dat een beroep doet op tijdelijke werkloosheid is quasi gehalveerd. Begin april waren het er 16.769, eind juli 8.908.

De daling van de tijdelijke werkloosheid is in Brussel iets minder uitgesproken dan op nationaal vlak. In heel het land waren er tijdens de coronapiek begin april 1.232.799 tijdelijke werklozen. Dat aantal is met 67 procent teruggelopen tot 407.339 eind juli.

Belangrijk is ook het aantal dagen per maand dat men tijdelijk werkloos is. Ook die gemiddelde duur neemt af, in Brussel weliswaar iets minder snel dat in heel België. In april was de gemiddelde duur in Brussel 15 dagen, eind juli 9. Het Belgische cijfer halveerde, van 14 dagen in april naar 7,3 dagen eind juli.

Verschilt van sector tot sector

De daling van het aantal tijdelijke werklozen verschilt van sector tot sector. In de vastgoedsector en de groot- en detailhandel zijn er ondertussen ruim tachtig procent minder tijdelijk werklozen.

Volgens minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) is de horeca- en evenementensector aan een inhaalrace begonnen. In juni daalden de tijdelijke werkloosheidscijfers in die branches, op Belgisch niveau, met respectievelijk 9,8% en 20% tegenover de vorige maand, in juli was dat 52% en 57%. In deze sectoren werken natuurlijk veel freelancers, die niet van het systeem van tijdelijke werkloosheid gebruik kunnen maken.

In de reissector wordt er voorlopig nog heel vaak beroep gedaan op het systeem. Daar is het aantal tijdelijk werklozen sinds april nog maar gedaald met 28,3 procent, in de hotelsector zakte het aantal met 43,6 procent.

Economische werkloosheid

Voor zwaar getroffen bedrijven, blijft het soepele systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van corona bestaan tot het einde van het jaar. Het gaat om ondernemingen die nog altijd te lijden hebben onder de beperkende coronamaatregelen van de nationale veiligheidsraad of ondernemingen die eenvijfde van hun personeel op tijdelijke werkloosheid moesten zetten in het tweede trimester.

Daarnaast kunnen bedrijven die een omzetverlies van tien procent ten opzichte van vorig jaar kunnen aantonen een beroep doen op het iets minder soepele en royale systeem van economische werkloosheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?