Politievakbond eist duidelijkheid tweetaligheid

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
13/07/2005
Moet voor de samenstelling van de Brusselse politie de wet op de tweetaligheid strikt worden gerespecteerd? Daarover wil de politievakbond VSOA voor eens en voor altijd duidelijkheid van minister Patrick Dewael van Binnenlandse Zaken (VLD). "Als het dat is wat de politiek wil, dan zitten we in Brussel binnenkort met 2.500 man minder en kunnen ze de boel hier wel sluiten," zegt Alain Ysebaert, de vice-voorzitter van het VSOA.

Een recente nota, opgesteld door de juristen van de federale politie, heeft voor heel wat onrust gezorgd bij de Brusselse politie. In die nota staat dat alle agenten van de Brusselse politie tegen 1 april van volgend jaar het taalbrevet moeten hebben dat overeenstemt met hun rang. Dat lijkt misschien volstrekt logisch en aanvaardbaar, maar voor het VSOA is het dat helemaal niet. Want vóór de politiehervorming van 2001 werden, door structurele personeelstekorten, volop agenten benoemd of gepromoveerd zonder dat ze over het vereiste taalniveau beschikten. "En de politieke verantwoordelijken lieten dat allemaal gebeuren," zegt Ysebaert.

Bij de politiehervorming werd vastgelegd dat agenten vijf jaar de tijd hadden om het vereiste taalbrevet, dat afhankelijk is van hun rang, te behalen. Die termijn van vijf jaar loopt af op 1 april 2006. Volgens Ysebaert voldoet op dit moment de helft van de vijfduizend Brusselse politieagenten niet aan de tweetaligheidsvereisten. "En dat kan voor deze mensen serieuze statutaire en finan­ciële gevolgen hebben. De kans bestaat dat benoemingen ongedaan gemaakt worden of dat mensen worden overgeplaatst naar eentalige zones."

Ysebaert erkent dat de agenten van de eis op de hoogte waren. "Maar zo simpel is het niet. Er zijn mensen die dertig jaar geleden aangenomen zijn en toen maar taalniveau 3 of 4 moesten hebben. Die mensen hebben in de loop der jaren promotie gemaakt en behoren nu tot het middenkader. Eigenlijk moeten ze nu een hoger taalniveau hebben, niveau 2 bijvoorbeeld. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne vond het destijds nochtans goed dat die mensen voor hun taalpremie ingeschaald werden op het niveau van hun rang, ook al hadden ze niet de vereiste taalkennis. Die premie ontvangen ze misschien niet terecht. Maar wij zeggen dat ze die mensen niet al die jaren hadden moeten benoemen. De politiek heeft alles laten rotten. Zelfs na 2001 zijn er nog aanwervingen en promoties geweest van mensen die niet aan alle taalvereisten voldeden," zegt Alain Ysebaert.

Het VSOA eist een soort van regularisatie of amnestie voor de agenten die op dit moment niet het juiste taalbrevet hebben. "En voor de toekomst eisen we duidelijkheid. Ofwel verlangen de politieke verantwoordelijken dat de taalwetgeving strikt wordt gerespecteerd, zonder enige uitzondering. Ofwel kiezen ze voor een voorzichtigere toepassing van de taalwetten, met wat meer hoffelijkheid. Maar in het eerste geval dreigt Brussel heel wat politiemensen kwijt te raken. Negentig procent van de Brusselse politieagenten woont buiten Brussel. Velen van hun zullen kiezen voor eentalige zones. Er is nu al een structureel tekort van zeven- à achthonderd man bij de Brusselse politie. Wie gaat de verantwoordelijkheid nemen voor die leegloop?"

Volgens commissaris Johan Berckmans, de woordvoerder van politiezone West, is het een catastrofe als er nu beslist zou worden dat wie niet voldoet aan alle taalvereisten, naar een eentalige zone overgeplaatst wordt. "Nu al zijn we door die eis heel wat goede mensen kwijtgeraakt. Zij hebben gekozen voor eentalige gemeentes in de buurt, zoals Asse of Nijvel." Berckmans is zich ervan bewust dat in zijn zone nog een heleboel politiemensen niet het juiste taalbrevet heeft. "Iedereen wist nochtans dat er een overgangsperiode van vijf jaar was. Maar politiemensen zijn voornamelijk bezig op het terrein. Bij de meesten dringt het nu pas door dat de deadline er zit aan te komen. Het klopt dat er taallessen zijn georganiseerd, maar die zijn pas vorig jaar begonnen. Eerst konden de inspecteurs de lessen volgen. Pas sinds dit jaar zijn er taallessen voor de lagere agenten."

Staking
Op het kabinet van minister Dewael willen ze over de kwestie weinig kwijt. "We hebben de politiezones niet aan hun lot overgelaten," zegt Jo De Ro, de woordvoerder van Dewael. "Momenteel maakt het SAT, de cel die de minister adviseert in politiezaken, een stand van zaken op. Er wordt nagegaan hoeveel mensen de lessen hebben gevolgd en wat het effect geweest is. De minister wil eerst de resultaten afwachten. Daarna zal hij kijken of er nog iets moet gebeuren. Maar er zijn nog dik acht maanden te gaan."

Bij de politievakbond is het geduld op. "Als we deze week geen bevredigend antwoord krijgen, dan gaan we de confrontatie aan," zegt Ysebaert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni