Postvakbonden op straat voor wijziging van postwet

© Saskia Vanderstichele
| Het postsorteercentrum in Neder-over-Heembeek, waar elke dag duizenden pakjes toekomen en worden verdeeld.

Enkele honderden afgevaardigden van de drie vakbonden van Bpost zijn dinsdagochtend door Brussel getrokken richting het kabinet van minister van Post Petra De Sutter (Groen), om een aanpassing van de postwet te eisen en een gelijk speelveld om sociale dumping bij de pakjesbezorging te voorkomen.

De vakbonden wachten vol ongeduld op de nieuwe postwet, waarover ook binnen de politiek nog onenigheid is. Daarom hadden ze dinsdag een onderhoud met de minister, om de tekst door te nemen en te bediscussiëren.

"We zijn daar wel ontvangen, de minister heeft goed naar onze grieven geluisterd, ook over de problemen met onze huidige CEO," zegt Geert Cools van de socialistische ACOD. "Ik heb begrepen dat ze verder gaan werken in de interkabinettenwerkgroepen en dat het onderwerp er de komende dagen op het programma staat."

'Zonder aanpassing van de postwet komen we in de problemen'

Volgens Cools zou het de bedoeling zijn om tot een vergelijk te komen over een aangepaste tekst. "Als we spreken met de CEO van Bpost, dan horen we dat er veel afhangt van die nieuwe wet," zegt Luc Tegethoff van de liberale vakbond ACLVB.

"Hij zegt met zoveel woorden dat de investeringen in de sorteercentra beperkt moeten worden als de postwet er niet komt, wat ook betekent dat de werkgelegenheid vermindert en taken worden geoutsourcet, en dan komen wij echt wel in de problemen."

Volgens Annick Boon van de christelijke vakbond ACV, krijgen de vakbonden van CEO Dirk Tirez geen duidelijkheid over de toekomst van de activiteiten in België. "Als wij vragen stellen krijgen we vragen terug. Vragen we garanties, dan zijn dat garanties met heel veel voorwaarden aan."

Gelijk speelveld

In de postwet moeten ook regels komen rond een gelijk speelveld voor de pakjesbezorging. "Dat is heel belangrijk voor heel de sector. Het gaat een enorme impact hebben op Bpost als wij moeten concurreren met praktijken zoals die bij PostNL. Dat zou een enorme impact hebben op de werkdruk," zegt Boon. Ze benadrukt ook dat de bonden willen dat er in heel de sector degelijke werkomstandigheden zijn voor iedereen, zeker na berichten over moderne slavernij en kinderarbeid in de sector.

De vakbonden eisen dan ook dat Bpost ook in de toekomst blijft werken met medewerkers in vast dienstverband, terwijl de CEO volgens hen met consultants al plannen aan het bespreken is rond herstructureringen, zegt Geert Cools. Op het vorige paritair comité hebben de vakbonden aangegeven dat ze tegen 5 juli concrete antwoorden willen, en die datum is behouden.

"De syndicale rust in het bedrijf is momenteel zwaar verstoord en de relatie met de CEO staat momenteel op een laag pitje," zegt Cools nog. De vakbonden, die zelf 400 tot 500 manifestanten hadden verwachten, zijn tevreden met de opkomst, zeker omdat er niet werd opgeroepen om het werk neer te leggen.

Bpost: 'We zitten in volle transformatie'

Bpost zegt in een reactie 'in volle transformatie te zijn van een brievenpostbedrijf naar een internationaal e-commerce logistiek bedrijf dat ook de postoperaties voor alle Belgen verzorgt'. Het traditionele bedrijfsmodel van elke postexploitant wordt immers op de proef gesteld door markt- en technologische veranderingen, maar ook door macro-economische en geo-politieke evoluties, zoals de oorlog in Oekraine, de explosie van de inflatie en het gewijzigde koopgedrag bij de consumenten, klinkt het.

Verandering is dan ook nodig om Bpost een duurzame toekomst te geven. "Het manageme doet al het nodige om deze strategie waar te maken en houdt vast aan zijn engagementen ten aanzien van zijn medewerkers," klinkt het. "Deze verbintenissen komen tot uiting in een duurzaam personeelsbeleid (geen sociaal plan), gebaseerd op een constructieve sociale dialoog, gezonde arbeidsomstandigheden, een adequate bescherming in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid, mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling via opleiding en een billijke verloning."

De onderneming wil zich op een sociaal gelijk speelveld blijven ontwikkelen en binnen een duidelijk wetgevend kader de concurrentie aangaan, daarbij blijvend werkend met contractuele tewerkstelling, klinkt het. De directie zegt ook de bezorgdheid van de vakbonden te begrijpen 'zolang er geen duidelijkheid is over het sociaal gelijk speelveld'. "We zetten verder de nodige stappen om het sociaal overleg, dat ze uiterst belangrijk vindt, te herstellen".

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?