Sony tikte akte met handtekening van Napoleon op de kop: 'Terug aan Paleis bezorgen'

koopakte Napoleon
© Veilinghuis Arenberg Auctions
| De originele koopakte waarmee Napoleon de verkaveling van het koninklijk domein van Laken verhinderde.
© Veilinghuis Arenberg Auctions
| De originele koopakte waarmee Napoleon de verkaveling van het koninklijk domein van Laken verhinderde.

De door Napoleon ondertekende akte die vorige maand voor 6250 euro geveild werd, is door Sony gekocht. Het gaat over de aankoopakte van het domein van Laken door de Franse keizer aan het begin van de 19de eeuw. Aanleiding van de aankoop is de actiefilm 'Napoleon' die vanaf volgende week in de cinema's te zien is en door Sony Pictures uitgebracht wordt.

De filmdistributeur wil de akte gebruiken om de film over Napoleon te promoten. Sony is bovendien van plan om de akte symbolisch te schenken aan de huidige huurder van het koninklijk domein van Laken, met name koning Filip, en ze terug te geven aan de koninklijke archieven.

"Napoleon had een enorme invloed in Belgiƫ. Met deze akte konden we ook laten zien welke impact hij had op ons land," aldus Anny Schmit, Managing Director van Sony Pictures Belgium. "We wilden dat dit document eigendom zou blijven van de Belgen, van de koning", voegt ze eraan toe.

De akte zal vandaag getoond worden aan het publiek tijdens de voorvertoning van de door Ridley Scott geregisseerde film in Eigenbrakel. Daarna reist het document door naar het monument van Waterloo en vervolgens wordt de akte terugbezorgd aan het Koninklijk Paleis.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?