Spookachtig lege Marks & Spencer wacht op sluiting

© Tim Gatzios

De Brusselse Marks & Spencer sluit zaterdag definitief de deuren en is nu al zo goed als leeg. De winkel was amper twee en half jaar open. Voor liefhebbers van de betere Engelse kazen en kwaliteitsondergoed dreigt een nieuw trauma.

Het nieuws kwam eind vorig jaar als een schok voor heel wat anglofiele Brusselaars: Marks & Spencer verlaat Belgiƫ, en dat al voor de tweede keer. De Britse winkelketen had tot 2001 namelijk een vestiging aan de Brusselse Nieuwstraat. De vreugde was dan ook groot toen de keten een paar jaar geleden aankondigde dat die sluiting een vergissing was.

Goedgesokte Brusselaars, pyjamadragende expats en liefhebbers van crackers met mature chedder en ploughman's chutney hadden plots een nieuw lichtpunt in hun leven: een Britse tempel aan de Guldenvlieslaan.

Verlieslatend

marks and spencer kleren
© Tim Gatzios
Het heeft niet mogen zijn: de Brusselse winkel is wel groot en modern, maar ook zwaar verlieslatend. De Britse bedrijfsleiding besloot daarom om de hakbijl boven te halen, want ook in andere Europese landen sluiten winkels. Voor oudere Brusselaars is het 16 jaar na de eerste sluiting een nieuw trauma.

Dat blijkt ook uit de stroom trieste en boze reacties op de Facebookpagina van M&S. Het is duidelijk dat niet iedereen het stadium 'aanvaarding' van de rouwverwerking al bereikt heeft.

Ook een laatste bezoek aan de winkel zal treurende fans er wellicht niet bovenop helpen. De winkel was donderdagmiddag al verlaten met nog een paar rekken kledij en voeding, wat zorgde voor een onwezenlijke sfeer. De allerlaatste afprijzing was dus een eclatant succes. Zo'n succes dat de winkel mogelijk vroeger sluit dan 30/09, bij gebrek aan spullen om te verkopen.

M&S heeft een online winkel, maar voeding wordt niet geleverd in Belgiƫ.

marks and spencer foodhall
© Tim Gatzios

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?