Taxichauffeurs vragen extra premies: 'Duizelingwekkend inkomstenverlies'

© PhotoNews
| Taxichauffeurs vragen meer premies van het Brussels gewest nu de coronamaatregelen in de sport- en cultuursector opnieuw zijn aangescherpt.

De Brusselse taxisector wil bijkomende steunmaatregelen voor hun chauffeurs. Door de inperkingen in de sport- en cultuursector voelen ook zij hun inkomsten verder kelderen. Dat zegt het Collectif des travailleurs du taxi vrijdag in een brief aan minister-president Rudi Vervoort (PS). Die laatste belooft dat er extra steun komt, maar noemt nog geen bedrag.

Vrijdagochtend werden de richtlijnen voor de sport- en cultuursector opnieuw aangescherpt, wat onder meer inhoudt dat minder toeschouwers naar evenementen mogen komen. Voor de Brusselse taxichauffeurs een reden om ook aandacht te vragen voor hun eigen situatie. Dat schrijft Collectif des travailleurs de taxi vrijdag in een brief aan Rudi Vervoort. Dat collectief verenigt de Brusselse taxidiensten en zelfstandige taxichauffeurs.

"Wij willen onderstrepen dat de gecombineerde maatregelen en de algemene economische achteruitgang in andere sectoren, zoals toerisme en de evenementensector (reizen, congressen, spektakels, tentoonstellingen...), een catastrofale impact hebben op onze zaken", klinkt het in de brief.

Voornamelijk sinds de sluiting van de horeca en het invoeren van de avondklok beleeft de taxisector een "duizelingwekkende val in hun inkomsten", valt te lezen. Er zijn niet genoeg inkomsten om uit de kosten te geraken. "Zo stevenen de overlevers uit de sector zeker op een faillissement af."

Premie

Als oplossing vragen de chauffeurs een gewestelijke premie die hoog genoeg is om het hoofd boven water te houden. Hoog genoeg, dat is "minstens het bedrag dat we aan het begin van de lockdown kregen", verduidelijkt vicepresident Nour Eddine El M'Rabet van het collectief aan BRUZZ. Ter vergelijking, in de eerste golf kregen de Brusselse taxichauffeurs net als andere zelfstandigen een eenmalige premie van 3.000 euro.

Komende week dinsdag heeft het Brussels collectief alvast een afspraak met federaal minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR). Daar willen ze een uitbreiding van hun overbruggingsrecht bespreken. "Wij vragen ten minste een verlenging tot in januari", zegt El M'Rabet. Voorlopig loopt maandelijkse overbruggingsrecht voor taxichauffeurs maar tot eind oktober.

Het collectief heeft nog geen antwoord gekregen van minister-president Vervoort over een extra premie vanwege het Gewest. Aan BRUZZ bevestigt Vervoort dat hij de brief goed ontvangen heeft. "Het is zo dat de huidige crisis de taxisector niet gespaard heeft. Deze dienst heeft een belangrijke rol in ons sociocultureel leven, onze internatinoale identiteit en is van openbaar nut", zegt zijn woordvoerster Zeynep Balci vrijdagavond. "Daarom dat we hen reeds (in de eerste golf, red.) een premie van 3.000 euro en een fiscale vrijstelling hebben gegeven. Daarnaast zullen we de komende dagen een nieuwe steunmaatregel goedkeuren."

Hoe hoog die nieuwe premie zal zijn, kan Vervoort nog niet kwijt. Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de ministerraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?