Eenvoudig Nederlands

Zwembaden willen minder energie gebruiken: dit gaan ze doen

© beculture
| Burgemeester Emir Kir is bereid om het zwembad Sint-Joost-ten-Node te sluiten als de energierekening te hoog wordt.

In veel zwembaden wordt het deze winter een beetje minder warm. Dat geldt voor het zwemwater, het water van de douches en de temperatuur van de kleedhokjes. De Brusselse gemeentes willen minder betalen voor energie. Verschillende gemeentes denken ook aan een tijdelijke sluiting.

In Sint-Joost-ten Node wil burgemeester Emir Kir strenge maatregelen nemen. Hij denkt dat het nodig zal zijn om heel veel energie te besparen. “De energieprijs gaat exploderen,” zegt hij. “In Frankrijk sluiten ze de zwembaden al.”

Voorlopig heeft de burgemeester nog niets afgesproken met de zwembaden. Misschien sluit het zwembad tijdens de weekends. Of mogelijk gaat alleen de temperatuur omlaag.

Ook het zwembad Poseidon in Sint-Lambrechts-Woluwe gaat een week sluiten tijdens de kerstvakantie. Het gaat om de periode tussen 24 december tot 2 januari. Zo zijn er ook minder energiekosten. Misschien zal het zwembad opnieuw sluiten tijdens de carnavalsvakantie. Ook de gemeente van Ukkel sluit in de kerstvakantie, zoals elk jaar.

In de andere gemeentes willen de burgemeesters voorlopig niet sluiten. Wel zijn in Neder-Over-Heembeek de sauna, hamam en de bubbelbaden gesloten. En de meeste andere gemeentes zullen hun verwarming een graad lager zetten.

De gemeente Ganshoren maakt zich misschien het minst zorgen over de kosten voor energie: daar hebben ze nog een vast contract met de leverancier tot 2025.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?