(© Saskia Vanderstichele)

Kaffabar, a new place on place Rouppe, specialises in coffee, of all kinds. When it comes to coffee, it’s about time Brussels caught up with other major capital cities.

Ordering coffee has never been as enthralling as it is today. Kaffabar is the perfect embodiment of the flavour revolution. As impressive as it is that coffee is available in a myriad of different formats, including ristretto (€2.20), latte (€3.30), dopio (€2.60), and macchiato (€6.60), what’s really extraordinary about this place is that you can choose the percolation process. You can opt for the rapid method, the famous espresso (thirty seconds, by machine), but you are also given the option of a “slow coffee”, brewed for three minutes. Depending on your mood, you can choose to have your coffee filtered through a “Chemex”, a pot that gives floral tones to the brew, or try a “V60”, which gives it a fruity touch, a “French Press” for an intensely strong coffee, an “AeroPress” for a milder flavour, or a “Drip Coffee” for an optimum result. And that’s not all: you can also select your “petit serré” (very strong) according to the origin of the coffee beans. In other words, you can have a “single origin” brew – Colombia or Kenya for “slow coffee”, Rwanda for an espresso – or even a “blend”. Kaffabar also serves coffee-based cocktails, in which the popular brew is combined with gin or port. The fine selection of teas and infusions is also worth a mention. Not forgetting the hot chocolate, made with dark or white chocolate, a rare treat; these are available in “regular” (45g) or strong (60g) versions. We have Marc Daniels, a recycled financial advisor, to thank for this place. He has done his groundwork well and created a welcoming space with well-chosen decor; black Thonet chairs, a copper-coloured ceiling, dark walls, and wood throughout. With the added bonus of Marcel, the house mascot, a charming English bulldog.

NL | Een koffie bestellen was nog nooit zo spannend als vandaag. Kaffabar is de perfecte belichaming van die smaakrevolutie. Het is niet alleen indrukwekkend om te zien in hoeveel varianten de koffie te verkrijgen is, van ristretto (€2,20) en latte (€3,30) tot dopio (€2,60) en macchiato (€6,60), echt buitengewoon aan deze plek is dat je het percolatieproces zelf kan bepalen. Zo kan je kiezen voor de snelle methode, de befaamde espresso (dertig seconden, machinaal), of voor de ‘slow coffee’, die dan gedurende drie minuten doorzijgt. Afhankelijk van je gemoed kan je kiezen om je koffie te filteren door een Chemex, die toetsen van bloemen aan het brouwsel toevoegt. Of probeer de V60, die er een fruitige smaak aan geeft. De French Press zorgt dan weer voor heel erg straffe koffie en de AeroPress voor een iets mildere smaak. De Drip Coffee zou je een optimaal resultaat moeten geven. En dat is niet alles: je kan ook je ‘petit serré’ kiezen, afhankelijk van de oorsprong van de bonen. Dat kan een ‘single origin’ zijn – Colombia of Kenya voor de ‘slow coffee’, Rwanda voor espresso – of een ‘blend’. Kaffabar heeft ook cocktails in huis die koffie mengen met gin of portwijn. De mooie selectie van (infuus)thees is ook een vermelding waard. En dan mogen we de warme chocolademelk niet vergeten, met fondant of witte chocolade, een zeldzaamheid. De warme chocolade is verkrijgbaar in een ‘regular’- (45 gr) of ‘strong’-versie (60 gr). Deze fraaie plek hebben we te danken aan Marc Daniels, een geheroriënteerde financieel adviseur. Daniels heeft zijn huiswerk goed gemaakt, en heeft een aangename ruimte gecreëerd met een prima gekozen interieur – zwarte stoelen van Thonet, bijvoorbeeld, een koperkleurig plafond, donkere muren en veel hout. Voeg daarbij nog Marcel, de huismascotte, een schattige Engelse buldog, en het plaatje is af.

FR | Commander un café n’a jamais été aussi passionnant qu’aujourd’hui. Kaffabar incarne parfaitement cette révolution de palais. Passe encore que le café y soit servi à travers une impressionnante série de formats – du ristretto (€2,20) au café latte (€3,30) en passant par le doppio (€2,60) ou le macchiato (€6,60), ce qui impressionne le plus c’est que l’on peut y choisir le processus de percolation. On peut opter pour la méthode rapide, le fameux espresso – 30 secondes en machine – mais le choix d’un « slow coffee » – 3 minutes d’extraction – est également au programme. Selon l’envie, celui-ci peut résulter d’une filtration à travers un « Chemex », une carafe qui procure des notes florales au breuvage, un « V60 », une percolation qui offre une touche de fruits, une « French Press » pour un café intense, une « AeroPress » pour plus de douceur ou encore un « Drip Coffee » pour un résultat optimum. Ce n’est pas tout, il est encore possible de calibrer son « petit serré » selon la provenance des grains de café, en version single origine – Colombie, Kenya pour le « slow coffee », Rwanda pour un espresso… – ou blend. Kaffabar propose également des cocktails à base de café dans lesquels cette boisson populaire croise le chemin du gin ou du porto. Mention aussi pour les thés et infusions finement sélectionnés. Sans oublier, les chocolats chauds proposés à partir de chocolat noir ou blanc, c’est une rareté. Ceci en version regular (45 grammes) ou intense (60 grammes). On doit cette enseigne à un financier reconverti, Marc Daniels, qui a tout compris en signant une adresse accueillante au décor bien senti – chaises de type Thonet noires, plafond à l’aspect cuivré, murs sombres et prédominance du bois. Sans oublier Marcel, la mascotte du lieu, un craquant bouledogue anglais.

KAFFABAR ••••
place Rouppeplein 1, Brussel/Bruxelles, kaffabar.be, di/ma/Tu > vr/ve/Fr 8 > 18.00, za/sa/Sa 9 > 19.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni