(© Saskia Vanderstichele)

Here in Belgium, we only know Peruvian cuisine in the form of the ceviche, a marinade served cold. Which is a pity, because the country’s gastronomy, which is fashionable right now, deserves better. A new establishment has set out to rectify this injustice. Already popular with a hip public, King Kong – the name of a famous Peruvian dessert – has a highly distinctive decor. Full of green foliage, the place offers the diner a change of scenery. As does the offbeat furniture: with its large wicker armchairs and its pale wooden panels, there is nothing quite like it in Brussels. But what is most remarkable, undoubtedly, is the food. The two people behind it have opted for an approach that involves ordering at the counter. The dishes are served on a tray and are eaten with the fingers. Even if things are done in a fast-food style, this is food to savour, with real quality and flavour – thanks to a charcoal oven, imported directly from Lima, which makes it possible to achieve perfect results. As we discovered when we tested the lechón (€7.95). Presented in a wicker basket, protected by greaseproof paper, this hot sandwich frames some delicious meat – suckling pig. Faithful to the cuisine of the land of the Incas, this dish is accompanied by red onions, a criolla sauce set off with Japanese vinegar, some fresh salad, and ají, a spicy dip based on peppers. We also liked the fact that the menu included curiosities such as yucca (€3.50), a tuber here served deep-fried (lovely to dip in a garlic sauce). Fast food certainly doesn’t mean an absence of refinement at King Kong. The drinks on offer, for example – including a craft Pils from the Bertinchamps brewery (€2.20) and Château de Gaure wine (€28) – are worthy of a Michelin-starred restaurant. And make sure not to miss out on the dessert – a crunchy shortbread with dulce de leche (€3.95) from the excellent cupcake specialists Lilicup.

NL ❙ In België kennen we wel de ceviche, een koud geserveerde marinade, maar veel verder reikt onze kennis van Peruviaanse gerechten niet. Dat is jammer want de Peruviaanse keuken, op dit moment erg in trek, verdient beter. Recent opende er een adres dat aan dat euvel wil verhelpen. King Kong – genoemd naar een bekend Peruviaans dessert – werd al opgepikt door een trendy publiek dat zich, omringd door een woud aan groene planten, graag uit zijn element laat halen. Het meubilair ademt dezelfde bijzondere sfeer uit, met grote tenen stoelen en panelen in blank hout. Maar het meest opmerkelijk is zonder enige twijfel wat je hier voorgeschoteld krijgt. De twee bedenkers hebben gekozen voor een formule waarbij je je bestelling doorgeeft aan de toonbank. De bereidingen neem je mee op een dienblad en degusteer je met de vingers. ‘Degusteren’ is hier het juiste woord, want zelfs al eet je volgens de regels van de fastfood, de kwaliteit en de smaken maken indruk. Die zijn overigens te danken aan een houtskooloven die recht uit Lima werd geïmporteerd en die toelaat de gerechten perfect te garen. Wij namen de proef op de som met de lechón (€7,95), een warm broodje met speenvarken, gewikkeld in vetvrij papier en geserveerd in een tenen mand. Trouw aan de keuken van het land van de Inca’s, ging het geheel vergezeld van rode ui, een saus van criolla op smaak gebracht met een Japanse azijn, verse salade én ají, een dipsaus op basis van pepers. Leuk was ook dat de kaart een curiositeit als yucca opneemt (€3,50): hier wordt de knol gebakken (verrukkelijk om in een looksaus te dippen). Fastfood betekent hier niet onverfijnd. Dat wordt ook in de verf gezet door de drankenkaart: je vindt hier artisanale pils van de Bertinchamps-brasserie (€2,20) en wijnen van Château de Gaure (€28), dranken die niet zouden misstaan in een sterrenzaak. Mis zeker ook het dessert niet, een krokant zandtaartje met dulce de leche (€3,95) van bij Lilicup, de uitmuntende cupcakewinkel.

FR ❙ En Belgique, on ne connaît la cuisine péruvienne qu’à travers le ceviche, cette marinade servie froide. Dommage car cette gastronomie, en vogue pour le moment, mérite mieux. Une adresse récente répare cette injustice. Déjà prisé par un public branché, King Kong – c’est le nom d’un dessert célèbre au Pérou – se distingue par une déco qui marque. Truffé de plantes vertes, l’endroit dépayse. Pareil pour le mobilier à l’esprit décalé qui impose un lieu sans équivalent dans la capitale. Mais le plus remarquable est sans hésiter ce que l’on y mange. Les deux concepteurs ont opté pour une formule avec prise de commande au comptoir. Les préparations, apportées sur un plateau, se dégustent avec les doigts. Et même si les codes sont ici ceux du fast-food, la qualité et les saveurs impressionnent. On les doit à un four au charbon de bois, importé directement de Lima, permettant des cuissons parfaites. On a pu en prendre la mesure en testant le Lechón (€7,95). Ce sandwich chaud présenté dans un panier en osier protégé par du papier sulfurisé fait place à une délicieuse viande, du cochon de lait. Fidèle à la cuisine du pays des Incas, la préparation est accompagnée d’oignons rouges, d’une sauce criolla rehaussée au vinaigre japonais, de salade fraîche ainsi que d’ají – un dip relevé à base de piments. On aime aussi le fait que la carte reprenne une curiosité comme le yucca (€3,50). Le tubercule est ici proposé frit, un bonheur à tremper dans une sauce à l’ail. Qui dit fast-food ne veut pas dire absence de raffinement pour autant. Pour preuve, les boissons servies – pils artisanale de la brasserie Bertinchamps (€2,20) ou le vin du Château de Gaure (€28) – sont dignes de figurer dans un étoilé. Ne surtout pas rater le dessert – un croquant sablé à la confiture de lait (€3,95) – signé par Lilicup, l’excellente boutique spécialisée dans le cupcake.

King Kong ••••
Chaussée de Charleroisesteenweg 227, Sint-Gillis/Saint-Gilles, 02-537.01.96, www.kingkong.me
ma/lu/Mo & zo/di/Su 12 > 15.00, wo/me/We > vr/ve/Fr 12 > 15.00 & 19 > 22.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni