(© Saskia Vanderstichele)

Met zijn ‘gin & food’-concept had het Brusselse Palo Alto net zo goed halfweg tussen Barcelona en Milaan kunnen liggen.

Achteraan in Palo Alto’s zaal, die is ingericht met gechineerd meubilair, is een uitspraak van Salvador Dalí te lezen: “Creo que la vida debe ser una fiesta continua.” Het is onder die vlag dat deze nieuwe kantine zich als een interessante kruising opwerpt: een cross-over tussen het universum van het feestelijke aperitief dat zo in zwang is in Milaan, de stad vanwaar de bedenker van dit concept afkomstig is, en dat van de gezellige knabbel zoals die in Barcelona, de geboortestad van diens partner, vaak wordt genuttigd. Die kruisbestuiving levert een knus salon op – badend in een ietwat vaal licht – waar je een dertigtal verschillende gins krijgt aangeboden, elk met aangepaste gerechten. Zo vind je er bijvoorbeeld een Père Albert (€12), een Belgisch product dat we al kenden in de versie met lime en mango, en dat hier op overtuigende wijze wordt geherinterpreteerd met rozenblaadjes. Een toverdrankje dat nog aan magie wint door de uitmuntende hapjes erbij, die de honger op gang trappen: bruschetta met speck en taleggio (€10) – een duo dat verrast door de ontmoeting van het rauwe karakter van de ham en de notensmaak van de Italiaanse kaas. Het hoogtepunt van die aperitiefhapjes vormen ongetwijfeld de carciofi alla giudia (€11), een joods-Romeinse lekkernij van gefrituurde artisjokken met look. Enkele pastagerechten – alla Norma, carbonara… – doen dienst als hoofdschotel. Maar ook al is de cuisson perfect, ze kunnen net niet de concurrentie met de hapjes aan. Zo kunnen de orecchiette al ragu (€16) bogen op uitstekende ingrediënten – gehakt van bij Jack O’Shea – maar missen ze smaak. Niet dat dat ons ervan zal weerhouden om terug te keren naar Palo Alto: door de ongelofelijk warme ontvangst verdedigen we dit soort plek met graagte.

FR | Au fond de la salle décorée de mobilier chiné du Palo Alto, on peut lire une phrase de Salvador Dalí : « La vie doit être une fête continue ». C’est sous ces auspices que s’avance cette nouvelle cantine qui se situe à un croisement intéressant. D’un côté, l’univers de l’apéritif festif tel qu’on le connaît à Milan, ville d’où est originaire l’initiateur du concept. De l’autre, celui du grignotage convivial tel qu’il se pratique à Barcelone, cité natale de la compagne du patron. Dans les faits, cela donne un lieu à la décoration de salon cosy – à la lumière un rien fade – faisant place à une trentaine de gins différents. Chacun est présenté avec un accompagnement ad hoc. Ainsi du Père Albert (€12), produit belge que l’on connaissait en version lime et mangue et qui, ici, est réinterprété de manière convaincante par le biais de pétales de rose. La potion est d’autant plus magique qu’on l’accompagne d’excellents à-côtés qui ouvrent l’appétit : bruschetta speck et taleggio (€10) – un mélange remarquable entre le caractère cru du jambon et le goût de noisette du fromage italien. Le clou de ces bouchées apéritives est constitué par les carciofi alla giudia (€11), une préparation juive romaine d’artichauts frits avec de l’ail. Un délice. Plusieurs assiettes de pâtes – alla Norma, carbonara… – font office de plats de résistance. Même si la cuisson est irréprochable, elles sont un cran en dessous du reste. À l’instar des orecchiette al ragù (€16) dont on mesure pourtant la qualité des ingrédients – viande hachée de chez Jack O’Shea – mais qui manquent de saveur. Ceci ne nous empêchera pas de retourner chez Palo Alto tant on y sent une volonté de bien faire incarnée par un accueil d’une incroyable chaleur. Exactement le genre d’endroit que l’on a envie de défendre. À vous de jouer !

EN | At the back of Palo Alto’s dining room, whose tone is set by junk-shop furniture, you can read a statement by Salvador Dalí: “Creo que la vida debe ser una fiesta continua” (“I believe life should be a non-stop party”). So that’s the spirit of this new establishment, which operates at an interesting crossroads. On the one hand, the world of festive aperitifs, of the kind to be found in Milan, home town of the man behind the concept; on the other, the kind of convivial nibbling engaged in in Barcelona, where the patron’s other half comes from. Concretely, the result is a place with a kind of cosy living-room decor – somewhat dimly lit – that offers some 30 different gins, each served with a particular accompaniment. The Père Albert (€12), for example, a Belgian product available, we knew, in a lime-and-mango version, is here given a convincing reinterpretation by the addition of rose petals. The potion becomes all the more magical when accompanied by excellent appetisers: speck and taleggio bruschetta (€10) – a superb combination of the raw nature of the ham and the hazelnut flavour of the Italian cheese. The star attraction among these appetisers is unquestionably the carciofi alla giudia (€11), a Roman Jewish dish of fried artichokes with garlic. A real treat. A number of pasta dishes – alla Norma, carbonara, etc. – are on offer as main courses: while we had absolutely no fault to find with them, they weren’t quite up to the same standard as the rest. The orecchiette al ragu (€16), for example, which – despite first-rate ingredients such as minced meat from Jack O’Shea – lacked flavour. But that’s not going to stop us returning to Palo Alto, where we sense a determination to do things right, which finds expression in a really warm welcome. This is definitely our kind of place. Over to you!

PALO ALTO •••
rue Tasson-Snelstraat 35, Sint-Gillis/Saint-Gilles, 02-534.62.72, www.paloaltobru.be
ma/lu/Mo, wo/me/We > za/sa/Sa 12 > 15.00 & 19 > 23.00, di/ma/Tu 12 > 15.00

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