Spookparkeren kan niet meer

Dankzij Brussels parlementsvoorzitter Eric Tomas (PS) krijgt de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) een eigen pand links van de gebouwen van het Brussels parlement. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft er al één rechts. Ook hebben Tomas en Cocof-voorzitter Christos Doulkeridis (Ecolo) eindelijk 'de spookparking' in gebruik genomen.

Dit land en deze stad hangen aaneen van de subtiele evenwichten, vandaar dat het niet onzinnig is - zo lichtte Doulkeridis licht ironisch toe - dat twee voorzitters van twee assemblees een schare journalisten uitnodigen om... een parkeergarage te bezoeken.

Zo onzinnig is het inderdaad niet. Zeker als je weet dat de parkeerplaats aan de Lombardstraat 77 al twaalf jaar klaar is en al die tijd 's winters zelfs verwarmd werd. Nu zijn er dus 62 parkeerplaatsen en is het verleden wat het is.

De redenen waarom het zo lang aangesleept heeft, waren meestal te gek voor woorden, en het siert Doulkeridis dat hij de belofte bij zijn aantreden - namelijk de parkeergarage bruikbaar maken - gehouden heeft. Meteen voegde Tomas, zoals gebruikelijk in duidelijke bewoordingen, eraan toe dat de ministers nu geen enkele reden meer hebben om fout te parkeren (al dan niet op de stoep) voor de ingang van het parlement.

Bouwheer Brussel

Een kant-en-klare ondergrondse parkeergarage toegankelijk maken is één zaak; erbovenop een pand voor de Franse Gemeenschapscommissie optrekken is een ander paar mouwen. Veel Franstalige parlementairen kijken enigszins jaloers naar het mooie pand van de VGC aan de rechterkant (als je buiten naar het gebouw kijkt) van het Brussels parlement. In het verleden hebben voorzitters van het parlement van de Franse Gemeenschap de meest megalomane plannen voorgesteld, maar nooit was er geld voorhanden. Nu is de zaak eenvoudig: omdat de financiële toestand van de Franse Gemeenschapscommissie niet zo roos kleurt, mag de Cocof zelf geen pand optrekken. Maar ook, zo gaf Doulkeridis toe, heeft de Cocof niet de expertise in huis om een groot bouwproject te leiden. Bij de VGC leidde griffier Daniël Buyle de verbouwing.

Dankzij de goede verstandhouding tussen Eric Tomas en Christos Doulkeridis werd er een oplossing gevonden: het Brussels parlement koopt de grond van de Cocof, trekt er een gebouw op voor de voorzitter en de griffie en verhuurt dat tegen marktprijzen aan de Cocof. Eind 2009 hoopt Tomas met het werk te kunnen beginnen. De kosten worden geraamd (er zijn nog geen offertes binnen) op 7,5 miljoen euro.

Aan de kant van de Lombardstraat wordt hiermee een pand opgetrokken en een passerelle gebouwd naar het historische postkoetshuis ('De Spaanse Kroon') achterin - een vroegachttiende-eeuws pand dat ettelijke keren verbouwd werd en twintig jaar geleden werd beschermd, maar ondertussen in zéér slechte staat is - dat als vergaderzaal ingericht wordt, maar waarvan de restauratie alvast geen sinecure wordt. Historische anekdote: plannen voor een verbindingsgebouw dateren al van het begin van de vorige eeuw, toen de Provincieraad in het gebouw huisde.

Tomas en Doulkeridis staan erop dat het nieuwe gebouw aan de strengste milieuvoorschriften en energienormen voldoet. De opdracht is ondertussen uitgeschreven, Tomas verwacht de offertes tegen 10 juli. Vorige week woensdag hadden al 22 architectenbureaus hun belangstelling laten blijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?