Eregast van de maand: fotografe Claude Rouyer

Elke maand nodigen we een kunstenaar uit om zijn of haar gang te gaan met een dubbele pagina in het Zazie Magazine. Met daarbij één enkele opdracht: verwonder ons!  Deze maand zijn de Brusselse fotografe Claude Rouyer en haar zonen Felix (9) en Oscar (11) bij Zazie te gast.

"Ik neem bijna nooit foto's van verjaardagsfeestjes, of van op vakantie," vertelt Claude. "Want meestal als ik die foto's daarna terugzie, voel ik ontgoocheling, alsof de beelden de echte herinnering nooit kunnen vervangen. De foto's die ik wel maak - en waarvan je er hier enkele ziet -, zijn niet zozeer van mijn kinderen, maar eerder samen mét mijn kinderen gemaakt. Ze gedragen zich altijd een beetje als acteurs op die momenten, ze spelen een rol... Dikwijls kom ik met een eerste idee aan, maar dan doen zij toch nét iets anders. Gewoon wat in hen opkomt. Meestal, niet altijd, wordt de foto er dan nog beter op."

"Nadien, als ik hun de resultaten toon, praten we er nooit over. Ze zeggen gewoon of ze het geslaagd of minder goed gelukt vinden, en dat is het."

"De laatste maanden maak ik minder foto's van en met hen, ik werk nu aan compleet andere beelden. Onlangs ging ik op stap om te gaan fotograferen, en mijn jongste zoon zei ineens: 'Tiens, heb je mij dan niet meer nodig?' Blijkbaar vond hij het jammer. Hij heeft me toen voorgesteld om mee te gaan, om mijn materiaal te helpen dragen (lacht). Lief, hé?"

"Je zou kunnen zeggen dat ik werk aan een ander soort 'familiealbum'. Ik zie het in de eerste plaats als een geschenk van hun moeder die ook fotograaf is. Ik hoop dat ze later, over twintig jaar of zo, plezier mogen beleven als ze naar de foto's kijken. Door wat ze zich herinneren van de momenten waarop we die foto's samen hebben bedacht en gemaakt. Leuke en speciale momenten, waarbij we iets delen wat moeilijk in woorden uit te drukken is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel