Foto-expo Peter De Bruyne: Wisła Stories

© Peter De Bruyne

Tien jaar geleden trad Polen toe tot de Europese Unie, sinds kort mag het ook de voorzitter van de Europese Raad leveren. Niet slecht voor een land dat – volgens het achterhaalde cliché – tot op heden alleen poetsvrouwen en bouwvakkers uitzond. Het is dan ook een symbolisch moment waar een tentoonstelling bij hoort. En waar kan dat beter dan in het eigenzinnige Atelier 34zero Muzeum van de Poolse meester-provocateur Wodek?

Naast een uitgelezen selectie Poolse bieren, worsten en augurken kun je er nu terecht voor een tentoonstelling van Peter De Bruyne, een fotograaf die van 'het floue' zijn handelsmerk heeft gemaakt. Nadat hij eerder een reeks deed over de VS – en daar ook een project rond opzette met muzikant Daan – maakte hij met VRT-journalist en Polen-freak Marc Peirs een reis van 1.700 kilometer langs de Wisła-rivier.

Het duo trok van pittoreske dorpjes en uitgestrekte vlakten naar de steden. Een wolkenkrabber wordt vanuit een dreigend kikvorsperspectief weergegeven, een van de vele flatgebouwen die in Warschau als paddenstoelen uit de grond schieten. De Bruyne geeft het weer in zijn kenmerkende, wazige stijl waar je zo schele hoofdpijn van zou krijgen.

Warschau kun je uiteraard niet bezoeken zonder het Palace of Culture and Science te zien, al is het maar omdat het 'geschenk van Stalin' de hele stad domineert. Het is persoonlijk een van onze favoriete wolkenkrabbers – ook al denken de meeste Polen er om begrijpelijke reden anders over. De Bruyne kan er niet omheen, maar gaat voor een originele invalshoek: hij geeft de wolkenkrabber niet weer in het gebruikelijke verticale formaat, maar gefragmenteerd op horizontale wijze.

Verder toont hij ook nog knappe foto's van een spacy, door en door communistisch treinstation, van generische garageboxen, het lekker ouderwetse lettertype van een Kosmetyka, of de poëtische verstilling van een uitgestrekt platteland met in het midden een eenzame boom. Verwacht je echter niet aan een socio-economisch portret van het land. Daarvoor is de Bruyne te veel een estheet. Een estheet met een troebele blik.

Peter De Bruyne: Wisła Stories

data: > 25/1, di > zo van 14 > 19.00

tickets: €7

waar: Atelier 34zero Muzeum, Rivierendreef 344, Jette, 02-428.33.06

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Cieltje Van Achter (N-VA): 'Regeren met PS en Ecolo? L'horreur!'
  • Wat het lerarenterkort doet met jongeren
  • LeBlanc, finalist van De Nieuwe Lichting
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • Yellowstraps: 'Ik kan eindelijk mijn gevoelens kwijt in mijn songs'
  • Stéphanie Blanchoud, le cinéma lui va comme un gant de boxe
  • Moussem Cities: the thriving arts scene of Tehran
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement