Poppostions Adjustable

In het kielzog van Art Brussels: Poppositions

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
15/04/2015

De nomadische kunstbeurs Poppositions neemt dit jaar haar intrek in de Canal Wharf, een voormalig postsorteergebouw naast het Kaaitheater aan de Akenkaai. Het biedt een merkwaardige combinatie van jonge, avontuurlijke kunst met werk van grote vooral Brusselse collectionneurs.

De Frans-Nederlands-Brusselse Liv Vaisberg (34) is de drijvende kracht achter Poppositions, dat dit jaar aan haar vierde editie toe is. De naam is een contaminatie van pop up, proposition en opposition,” vertelt Vaisberg. “We hanteren het principe van de pop up, want elk jaar zitten we op een andere plek: eerst in het station Brussel Congres, daarna in het cultureel centrum Brass naast Wiels in Vorst en vorig jaar in het Dexia Art Center in het stadscentrum. We willen net het omgekeerde van de traditionele kunstbeurzen en galeries: niet de gebruikelijke box met witte muren. We houden juist van de ruwheid van leegstaande panden, ook al hebben we daardoor meer opbouwwerk en technische problemen (lacht).”

“Door steeds van plek te veranderen behou je de nieuwsgierigheid van de bezoekers en zet je het efemere karakter van een kunstbeurs in de verf.”

Open Call
“We nodigen niet zomaar kunstenaars of galeries uit om hun ding te doen.” Wij gaan anders te werk. We doen een open call, een publieke oproep naar projecten, die telkens moeten passen in thema. De kunstenaars(groepen) moeten ons dus een voorstel doen, een proposition. Dit jaar draait alles rond de uitspraak van Robert Filliou (een Franse Fluxusartiest, 1926 – 1987, red.): “Whatever you think, think something else. Whatever you do, do something else.” En opposition verwijst naar het rebelse karakter van onze demarche,” aldus Vaisberg.

Voor dat rebelse kan men op de gelijkvloerse verdieping terecht van de Canal Wharf aan de Akenkaai. Het leegstaande pand wordt in december afgebroken. Eigenaar AG Real Estate stelt de ruimte gratis ter beschikking voor de beurs, die haast zonder subsidies werkt en enkel dankzij de inzet van vrijwilligers tot stand komt.

Bijenkorf

Poppositions Stilled
Op de eerste verdieping is er een project van de Belgian Artistic District (BAD), dat los staat van Poppositions. BAD ziet zich als een bijenkorf van artiestenateliers. Onder de vijftig artiesten zijn er zowel plastische kunstenaars, choreografen, beeldhouwers, fotografen en videokunstenaars. Op 24 april zijn de ateliers uitzonderlijk open voor het publiek.

Op de tweede verdieping is er een tentoonstelling met kunstwerken van vooral Brusselse verzamelaars. Die verzamelaars zijn Galila, Frédéric de Goldschmidt, Cédric Liénart de Jeude, Benoît du Roy en Alain Servais. Op voorhand willen de organisatoren niets kwijt over welke artiesten worden tentoongesteld. Het publiek moet er zonder vooroordelen en zonder voorkennis van kunnen genieten is de redenering. Enkel is geweten dat Francys Alÿs tot de kunstenaars behoort, wat dus veelbelovend lijkt.

Vaisberg is blij dat die expo onder de paraplu van Poppositions valt. Toch benadrukt ze dat daarmee de rebelse geest van het initiatief niet verloren mag gaan. “Het kunstenecosysteem kan maar gezond zijn als het voldoende divers is. Als kleinere speler zorgen we mee voor die diversiteit. Maar het is een kleine wereld. Onze scenograaf is Walt Van Beek, die twee jaar geleden de scenografie verzorgde voor Art Brussels.”

Poppositions en BAD

data: 24 > 27/04

tickets: €5

waar: Canal Wharf, toegankelijk via de Akenkaai 8 en via de Willebroekkaai 22, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni