Laureaten Henry van de Velde awards in Bozar

Naar goede gewoonte reikte Design Vlaanderen begin januari opnieuw haar prestigieuze designprijzen uit. De laureaten van deze 21ste editie zijn voor het eerst te zien in Bozar, dat met deze samenwerking zijn reputatie als designhuis kracht bijzet. Ook de jonge Brusselse designer Frederik Delbart viel in de prijzen.

"Al zo’n tien jaar ben ik trouw op post voor de uitreikingen van de Henry van de Velde Awards. Als jonge gast keek ik enorm op naar de ontwerpers die daar werden bekroond. Dat ik nu zelf ook in de prijzen val, is erg speciaal,” begint Frederik Delbart.

De jonge ontwerper krijgt van Design Vlaanderen voor zijn lampen The Siblings een zogenaamd Henry van de Velde Label, een keurmerk voor de kwaliteit en innovativiteit van het product. Zo’n label aan je product mogen koppelen vormt voor een ontwerper een bijzonder schouderklopje. “Eigenlijk zijn deze lampen het eerste product waarmee ik onder mijn eigen naam naar buiten kom. Dat ik er meteen mee in de prijzen zou kunnen vallen, had ik niet gedacht. Ik heb de lampen dan ook niet zelf ingediend om kans te maken op een label. Per/Use, het Belgische bedrijf dat ze produceert, heeft dat als verrassing voor mij gedaan. Het zal mijn carrière als ontwerper ongetwijfeld een boost geven.”

Met The Siblings creëerde Frederik Delbart een reeks lampen, die net als broers en zussen aan elkaar verwant zijn. “Het idee is om het bovenste deel van de lamp, de stolp, als het ware als een soort werflamp mee te nemen door je huis en ze telkens op een andere voet te plaatsen. Soms kan de lamp dan als wandlamp functioneren, op een ander moment als staanlamp.”

Technische knowhow
Het idee voor The Siblings kreeg Delbart tijdens zijn studententijd op La Cambre, maar het duurde jaren voor de lamp helemaal op punt stond. “Vooral de technische uitwerking van de extreem dunne led-module heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Ik ben blij dat Per/Use me de kans gegeven heeft om mijn lamp tot in de puntjes uit te werken. Samen hebben we voor elk onderdeel de juiste partners gezocht. Zo heb ik samen met Bislighting naar een manier gezocht om de positieve karakteristieken van leds en oleds met elkaar te combineren: een lamp die voldoende licht geeft, niet te snel opwarmt én past binnen mijn esthetische ideologie. Voor de glazen stolp werkte ik samen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in laboratoriumglas, en voor de eikenhouten sokkels met een Belgisch bedrijf om de lokale economie te stimuleren.”

Op Interieur Kortrijk lanceerde Delbart een staande versie van The Siblings, en ook de wandversie is intussen op de markt. “De realisatie van The Siblings was bijzonder complex, maar ik heb wel enorm veel geleerd uit dit project. Bovendien ‘verkopen’ de lampen zich nu als het ware vanzelf. Uit het buitenland krijg ik steeds meer mails van journalisten of geïnteresseerde kopers”, stelt Delbart.

Daarnaast pakte hij in september al uit met een nieuwe serie verlichting, The Lovers genaamd. “De lampen sluiten aan bij mijn designfilosofie, terwijl ze tegelijk een groot publiek kunnen aanspreken. Daarnaast heb ik hierbij voor het eerst met kleur gewerkt. Bovendien ben ik vanuit mijn fascinatie voor licht ook voor dit project op zoek gegaan naar de manier waarop mensen deze verlichting zouden gebruiken. Ze zijn dus veel meer dan gewoon een mooie vorm rond een lamp, er zit heel wat technische knowhow in verwerkt.”

Henry van de Velde Awards en Labels, nog tot 15 februari in Bozar

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Inclusie-manager Samia Ahrouch: 'Voetbal moet even divers zijn als Brussel'
  • Op zoek naar straatracers in Schaarbeek
  • De terugkeer van de ambtenaren
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Gorges Ocloo: 'De cultuursector is nogal hypocriet'
  • David Numwami: extase à tous les étages
  • Anne Daems: inside the 'Garden Room'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement