Âge d’or/Filmvondsten 2011 bekroont 3 films

De film 'Hors Satan' van Bruno Dumont wint de Âge d’Or Prijs 2011. De Filmvondsten Prijzen gaan naar 'Atmen' van Karl Markovics en 'Porfirio' van Alejandro Landes. Met de prijzen wil de Brusselse Cinematek hulde brengen aan de non-conformistische film.

De dubbele competitie Âge d'Or/Filmvondsten vond plaats van 1 tot 14 juli in Cinematek. De jury van deze editie werd voorgezeten door Luckas Vander Taelen.

'Hors Satan' verdient volgens de jury de prijs L'Âge d'Or "door de gedurfde radicaliteit van de mise en scène van regisseur Bruno Dumont, die met deze film een bijzonder coherent werk aflevert. Het resultaat is een bijzonder authentieke film, die verbanden legt tussen het heden en aloud geloof en bijgeloof en op die manier een eigen metafysische dimensie verleent aan zijn film."

De prijs van de Filmvondsten gaat dit jaar naar twee films: het gaat telkens om 10.000 euro, die als distributiepremie worden toegekend om de verdeling van de film in België te stimuleren.

De eerste is 'Atmen', een Oostenrijkse film die het verhaal vertelt van een jonge delinquent die in het reine komt met zijn verleden door een reeks beproevingen. Het verhaal van zijn bevrijding is volgens de jury bijzonder pakkend en ontroerend verteld. Door zijn werk als hulp bij een begrafenisondernemer komt hij in aanraking met de vergankelijkheid als essentie van het leven. "Het scenario getuigt van een grote precisie en een juist ritme, waarbij ademnood symbool staat voor de moeilijkheden waarmee de delinquent geconfronteerd is in zijn jonge leven en zijn bevrijding als een louterend herademen aanvoelt."

Credibiliteit
De andere is de Columbiaanse film 'Porfirio', die het waargebeurde verhaal vertelt van Porfirio, een verlamde man die aan de kost komt met het verkopen van gsm-minuten. De hoofdrol wordt gespeeld door de man die de gebeurtenissen zelf heeft meegemaakt, wat aan de film een bijzonder hoge credibiliteit geeft. "Het gaat om een uiterst genuanceerd portret van een eenvoudige man die zijn noodlot probeert te overstijgen," aldus nog de jury.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Hoe werkstudenten omgaan met de crisis
  • 'Weg met instellingen voor mensen met een beperking'
  • Bewoners Sint-Hubertusgalerijen koesteren hun 175 jaar oude plekje
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • Joely Mbundu: nieuwe ster van de broers Dardenne
  • Machine Gun Kelly: Is pink the true colour of rock 'n' roll?
  • Marie Darah: ce qui ne nous tue pas nous rend poète
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement