Film: The happiest day in the life of Olli Mäki

Onze score

Geen sport levert zoveel sterke verhalen op als boksen. Juho Kuosmanen portretteert ene Olli Mäki die zich in de zomer van 1962 voorbereidt op een kamp om de wereldtitel bij de vedergewichten.

Dat hij tegen de Amerikaanse titelhouder Davey Moore niet veel meer kans maakt dan Jean-Pierre Coopman tegen Muhammad Ali, weerhoudt de Finnen er niet van om een grote nationale held in hem te zien. Aangespoord door zijn strenge coach traint de plichtbewuste plattelandsbakker zoals het moet. Maar eigenlijk is hij een lieve jongen. Tot overmaat van ramp – of geluk? – wordt hij stapelverliefd op een mooi, lief meisje met wie hij het roerend goed kan vinden.

Dit is geen boksfilm die je tegen het canvas mept, maar een die je vlinders in de buik geeft. Het zwart-wit en de korrel van de 16mm-pellicule worden knap benut. De acteurs zijn uitmuntend en er is ruim voorzien in kleine, spontane scènes die blij, ontroerd of een tikkeltje weemoedig maken. Heerlijk.

> The happiest day in the life of Olli Mäki. FI, 2016, dir.: Juho Kuosmanen, act.: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff, 92 min. Aventure, Vendôme

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Phantom Thread

film 1518588000
BRUZZ Magazine
deze week
  • Assita Kanko: 'De N-VA? Ik zit goed bij de MR'
  • Landbouw in Neerpede: hoe lang nog?
  • Weg uit Vlaanderen: hippe senioren verhuizen naar bruisend Brussel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement