Film: 'The Salt of the Earth' van Wim Wenders

Onze score

Met The salt of the earth krijgt de Brazilaanse topfotograaf Sebastião Salgado, de man van pakkende humanitaire reportages over hongersnood, migratie, arbeid en de indianenbevolking van Zuid-Amerika, wat hij allang verdient: een documentaire over zijn leven en werk.

Wie vertrouwd is met het parcours van deze rusteloze reiziger zal niet worden verrast door deze klassiek opgevatte docu van Wim Wenders en Salgado's oudste zoon. Maar voor wie Salgado en zijn werk niet kent, is dit een absolute aanrader.

Ook omdat Salgado's band met het licht en het landschap mooi geschetst wordt via het ecologische project rond de boerderij van zijn vader in de door erosie verdorde Minas Gerais.

Twee keer zie je Salgado, een kaalgeschoren zeventiger met zachte ogen, aan het werk: een keer tussen de Papoea's op Nieuw-Guinea, een andere keer aan de Oost-Siberische Zee om er walrussen te fotograferen voor Genesis, zijn laatste magnum opus.

Voor de rest blader je samen met hem door zijn even monumentaal waardige als epische oeuvre terwijl Salgado interessante commentaar geeft op de foto's of de context waarin ze tot stand kwamen. En daarin schuilt de kracht van dit document: het laat de verleidelijk mooie en imposant gecomponeerde foto's, in wonderlijk zwart-wit, voor zich spreken. Ernaar kijken op een groot scherm slorpt je volledig op.

 

Zalen: Actor’s Studio, Vendôme

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Belarus tripping: cinema vrom the edges of Europe
  • Gabriel Rios & The Colorist Orchestra
  • Histoire de la violence: Édouard Louis vire au théâtre
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement