Opnieuw uitstel voor nieuwe bioscoop Palace

De renovatie van de voormalige bioscoop Pathé Palace ligt momenteel stil. De Franse Gemeenschap is op zoek naar nieuwe geldschieters om de oplopende kosten te dekken. Het nieuwe cinemaproject loopt dus opnieuw vertraging op.

De voormalige bioscoop Kladaradatsch, nog vroeger Pathé Palace, moet opnieuw een cinema worden, maar het project krijgt slechts moeizaam vorm. De opening is nu ten vroegste voor eind volgend jaar. Het nieuwe uitstel is te wijten aan de oplopende kosten, zo bericht Le Soir.

De Franse Gemeenschap heeft volgens minister van Cultuur Joëlle Milquet (CDH) al 14,4 miljoen euro in het project geïnvesteerd, maar kan of wil de nodige bijkomende investeringen niet meer dragen. "Het was altijd duidelijk dat we het gros van de kosten zouden dragen, maar niet alles", aldus de minister in de krant.

Er zou nog minstens 2,6 miljoen euro nodig zijn. Milquet kijkt daarvoor naar het Brussels Gewest en de federale Brusselpot Beliris. In mei raakte al bekend dat Milquets Vlaamse collega Sven Gatz (Open VLD) 50.000 euro heeft toegezegd, maar dat geld dient enkel voor de programmatie, dus niet voor de voltooiing van de renovatie.

Beliris bevestigt aan onze redactie dat er onderhandelingen lopen over een financiering, maar dat er nog geen beslissing is genomen. 

'Vlaanderen investeert wel'
Burgemeester Yvan Mayeur (PS) beklaagt zich in de krant over de desinteresse van de Franse Gemeenschap in de binnenstad. "Er is een groot verschil qua investeringen in cultuur tussen de Franstaligen en de Nederlandstaligen", aldus de burgemeester. "Dat is jammer. Zeker omdat we veel inspanningen doen om de stad aantrekkelijker te maken."

Vlaanderen heeft met onder meer de Ancienne Belgique en de Beursschouwburg twee belangrijke cultuurtempels in het hart van de stad. Het dossier van Pathé Palace noemt Mayeur "een catastrofe" en de burgemeester wijst ook op het uitblijven van een nieuwe bestemming van cinema Variétés in de Mechelsestraat, eveneens eigendom van de Franse Gemeenschap. 

De nieuwe (Pathé) Palace zal arthousefilms tonen in vier zalen. Er komt ook een bar. Het gebouw is al sinds de sluiting van de voormalige bioscoop in 2000 in handen van de Franse Gemeenschap. 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Vrouwen op straat tegen seksuele agressie
  • Union: 'We hebben de top bereikt, maar het allermoeilijkste is om daar te blijven'
  • Analyse: Hoe zou het nog zijn met Neo?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Sunny Bergman brengt 'Oproerkraaiers' naar Beurscafé
  • Laura Wandel après Cannes, Bruxelles lui déroule le tapis rouge
  • Mohamed Toukabri dances with his mother
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement