Au Grand Forestier

Michel Verlinden
© Agenda Magazine
23/05/2015
(© Saskia Vanderstichele)

De familie Niels, bekend van haar prijzige brasseries, opende recent een nieuw restaurant. Een evenement… maar een met ups-and-downs.

Met Au Vieux Saint Martin, Le Canterbury en La Marie Joseph heeft de familie Niels indruk gemaakt op een hele generatie brasserieliefhebbers door een tijdloze stijl, een feilloze keuken en een onberispelijke bediening. Dat is meteen ook de reden waarom een nieuwe plek onder de Niels-vlag altijd een evenement is in het kleine wereldje van het Brusselse restaurantwezen. En ook Au Grand Forestier stelt op het eerste gezicht niet teleur. Vooral in de lente, wanneer het omringende decor iets wegheeft van een lithografie: het zachte groen van de bomen, de glinstering van de vijver en de roze sneeuw van de Japanse kerselaars. De ontvangst en de bediening waren ook hier vlekkeloos. Een pluim voor de ober die niet meer dan een blik nodig had om te anticiperen op het minste ongemak. Het decor – blauwsteen verfraaid met lederen stoelen, doeken en tekeningen van Belgische grootheden als Walter Swennen en Ever Meulen – is ook een schot in de roos. En het terras moet een van de mooiste van Brussel zijn. Wat dan van de kaart? Daarin herken je de Niels-stempel: Oostendse grijzegarnalenkroketten, toast champignon en natuurlijk de befaamde filet americain met frietjes, een recept dat in 1924 uit het hoofd van Joseph Niels kwam gevallen… Ons voorgerecht, de asperges à la flamande, was met 21,50 euro fors geprijsd, maar we hadden er geen spijt van: ze waren perfect, zacht en geboterd zoals het hoort. De filet americain was helaas een teleurstelling: hij arriveerde op een koud bord, wat wees op een passage in de koelkast. Voor 24 euro mag je van een signature dish toch een bereiding à la minute verwachten. Nu verorberden we met moeite het te compacte vlees, dat de papillen helemaal verzadigde. Jammer zo te moeten eindigen.

FR | Avec le Vieux Saint Martin, le Canterbury et la Marie Joseph, la famille Niels a marqué une génération d’amateurs de cuisine de brasserie. Les points forts ? Un style intemporel, une exécution irréprochable et un service impeccable. Raison pour laquelle une nouvelle adresse portant le label « Niels » est forcément un événement. Dès l’arrivée, Au Grand Forestier ne déçoit pas. Surtout en cette période de printemps où le décor environnant s’apparente à une estampe : vert tendre des arbres, onde pure du lac et neige rose des cerisiers du Japon. Si l’on reprend les canons évoqués, quel est le bilan du nouvel endroit ? D’abord, l’accueil et le service. Le serveur qui s’est occupé de notre table était tout bonnement incroyable, anticipant le moindre inconfort rien que par le regard. Chapeau ! Idem pour le décor d’une justesse prodigieuse, soit de la pierre bleue agrémentée de chaises en cuir, de toiles et de dessins de talents belges tels que Walter Swennen ou Ever Meulen. Idem pour la terrasse, une des plus belles de Bruxelles selon nous. Quid de la carte ? Elle est typiquement Niels : Oostendse grijzegarnalenkroketten (en néerlandais dans le texte), toast aux champignons, et bien sûr, le fameux « Filet américain, pommes frites », une recette inventée par Joseph Niels en 1924… En entrée, on choisit les asperges à la flamande. Vendues au prix fort, 21,50 euros, on ne les regrette pas un instant : celles-ci sont parfaites, moelleuses et beurrées comme il se doit. En revanche, déception pour le filet américain qui arrive sur une assiette froide témoignant d’un passage au frigo. Pour 24 euros et quand il s’agit d’un plat-signature, on est en droit d’exiger une préparation minute. Du coup, on peine à terminer cette viande trop compacte qui sature les papilles. Dommage de finir sur une telle note.

EN | The Niels family has left an impression on a whole generation of brasserie lovers with establishments like Au Vieux Saint Martin, Le Canterbury, and La Marie Joseph, which are all characterised by timeless style, flawless cuisine, and impeccable service. That is why the opening of a new Niels location is always an event in Brussels’s relatively small restaurant world. And at a cursory glance, Au Grand Forestier does not disappoint. That is especially true in the spring, when the surrounding décor looks almost like a lithograph, with the soft green of the trees, the clear water of the pond, and the pink snowflakes of the Japanese cherry blossom. The hospitality and service are also impeccable here. Special praise must go to the waiter who needed no more than a glance to anticipate the slightest discomfort. The interior design – bluestone decorated with leather chairs, canvasses and drawings by Belgian artists like Walter Swennen and Ever Meulen – is also excellent. And the terrasse must be one of the finest you’ll find anywhere in Brussels. So what about the menu? It definitely bears the Niels hallmark: Ostend shrimp croquettes, mushrooms on toast, and of course their renowned filet américain with chips, a recipe invented by Joseph Niels in 1924… Our starter, the asparagus à la flamande was quite steeply priced at 21.50 euro, but we didn’t regret it: they were perfect, soft, and buttered the way they’re supposed to be. Unfortunately, however, the filet américain was a disappointment: it was served on a cold plate, indicating that it had come from the fridge. For 24 euro, you would expect a signature dish like this to be prepared to order. As it was, the meat was too compact and we had trouble finishing it, and weren’t interested in dessert. It was a shame to have to end the meal like that.

AU GRAND FORESTIER •••
Woudmeesterlaan 2 avenue du Grand Forestier, Watermaal-Bosvoorde/ Watermael-Boitsfort
02-672.57.79 / www.augrandforestier.be, ma/lu/Mo > za/sa/Sa 12 > 23.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni