(© Saskia Vanderstichele)

More and more Italian restaurants are opening all the time in Brussels – and they are not carbon copies, either. It is as if the city’s Italians had taken on a mission of, each in turn, plugging their own native regions. The latest corner of the peninsula to benefit from this kind of promotion, Liguria, sees its reputation enhanced by an establishment that is well worth checking out: Via Balbi. From the moment you step in, the place surprises: its height looks more suitable to a climbing wall than a restaurant. Be that as it may, the people behind the project have adapted by offering an approach half-way between self-service and what in Brussels is called a “néo-cantine”. After picking up a drink and a dessert, if you want one – tiramisu, torta della nonna, etc. – from the fridges on the left, you move on to the counter. Your options are fairly limited for the moment, as Via Balbi has only just opened, to pasta, salads, and excellent focaccia (€8). Which didn’t bother us, for the simple reason that the food was delicious. To judge for yourself, we would recommend that, as we did, you should try the trofie (€10.50) – traditional Ligurian pasta – with pesto. This is a simple dish, but one that offers something radically different from what is usually served in Belgium under the label of “pesto”. In this case, it is “come si deve” – that is to say, as it should be – in a blend of the famous Pra’ basil, Ligurian olive oil, Parmigiano Reggiano DOP, pecorino DOP, the incomparable organic garlic of Vessalico, Pisan pine kernels, and sea salt. The result is a pesto with a unique creamy taste and texture that does not, however, overpower the slightly bitter vegetable flavours of the basil. This superb dish was, of course, given a local touch, in this case by little pieces of potato and some beans, so as to provide a dish exactly as it would be served in Genoa, the capital of pesto. And it was perfectly complemented by a glass of white Cinque Terre (€7), a delightful little wine with a hint of salt.

NL ❙ De adressen gewijd aan de Italiaanse eetcultuur volgen elkaar op... maar zonder op elkaar te lijken. Alsof de Brusselse Italianen onderling zijn overeengekomen om elk om beurt de streek te promoten waaruit ze afkomstig zijn. Ligurië is de recentste uithoek van de Italiaanse laars om van die promotie te profiteren, middels een plek die zeker een omweg waard is: Via Balbi. Van bij het binnenkomen verrast de plek. In de hoge ruimte zou je eerder een klimmuur verwachten dan een restaurant. Maar dat is geen bezwaar: de mensen achter het project schikken zich erin door een concept voor te stellen dat het midden houdt tussen een zelfbedieningszaak en een neokantine. Nadat je een drankje en eventueel een dessert – tiramisu, torta della nonna… – uit de koeltogen hebt gehaald, geef je je bestelling door aan de toonbank. Het aanbod is voorlopig – de plek is nog maar open sinds begin april – vrij beperkt, met pasta’s, salades en een uitstekende focaccia (€8). We maakten er ons niet druk over, om één eenvoudige en goede reden: het was overheerlijk! Om u daarvan te overtuigen, raden we u aan om net als ons de trofie – traditionele Ligurische pasta – met pesto (€10,50) uit te proberen. De bereiding was simpel, maar stond in schril contrast met wat wij in België plegen te serveren onder de noemer ‘pesto’. Hier vermengde de bereiding de befaamde basilicum van Pra’, Ligurische olijfolie, authentieke en beschermde Parmezaanse kaas en pecorino, onvergelijkbare biologische look van Vessalico, pijnboompitten van Pisa en grof zeezout. Het resultaat van die streekwandeling? Een pesto die een unieke ronde romigheid vertoonde zonder de licht bittere, groene toetsen van de basilicum uit te wissen. Aan die hoge kwaliteit werd met aardappelkwartjes en bonen nog een lokaal Genuees accent toegevoegd. Om helemaal in de zevende hemel te raken, lieten we dit stukje zaligheid vergezellen door een glas witte Cinque Terre (€7), een klein wonder dat zich onderscheidde door een zilte toets.

FR ❙ Les adresses consacrées à l’Italie se suivent… et ne se ressemblent pas. Tout se passe comme si les Italiens de Bruxelles s’étaient fixé pour mission de promouvoir, chacun à leur tour, le terroir dont ils sont originaires. Dernier recoin de la Botte à bénéficier d’une telle publicité, la Ligurie, par le biais d’un endroit qui vaut le détour : Via Balbi. Dès l’entrée, le lieu surprend. Cet espace tout en hauteur conviendrait davantage à un mur d’escalade plutôt qu’à un restaurant. Qu’à cela ne tienne, les initiateurs du projet s’en sont accommodés en proposant un concept à mi-chemin entre le self-service et la néo-cantine. Après avoir pris une boisson et un éventuel dessert – tiramisu, torta della nonna… - dans les réfrigérateurs, on passe commande au comptoir. Les possibilités sont pour le moment - l’adresse vient de se lancer - assez limitées : pâtes, salades et super bonne focaccia (€8). On ne s’en formalise pas pour une simple et bonne raison : c’est délicieux ! Pour s’en convaincre, on conseille de tester comme nous les trofie (€10,50) – des pâtes traditionnelles ligures – au pesto. La préparation est simple mais elle tranche totalement par rapport à ce qu’on a l’habitude de servir en Belgique sous le nom de « pesto ». Ici, la préparation panache le fameux basilic de Pra’, de l’huile d’olive ligure, du parmigiano reggiano DOP, du pecorino DOP, de l’incomparable ail bio de Vessalico, des pignons de pin de Pise et du sel marin. Résultat des courses ? Le pesto affiche un beurré unique sans effacer les notes végétales légèrement amères du basilic. À cette qualité impeccable s’ajoute la touche locale génoise : des petits morceaux de pommes de terre et des haricots. Pour que le bonheur soit complet, on accompagne ce délice d’un verre de blanc Cinque Terre (€7), une petite merveille qui se distingue par une note saline.

VIA BALBI ●●●
Naamsestraat 80 rue de Namur, Brussel/Bruxelles, 0485-52.15.95, www.facebook.com/viabalbi, di/ma/Tu > vr/ve/Fr 8.30 > 20.30, za/sa/Sa 11.30 > 20.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni