Osteria Caffè Al Dente

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
17/05/2014
(© Saskia Vanderstichele)

Caffè Al Dente is a delightful osteria where you can shed the pressures of the day over a good glass of wine and a bite to eat. It has a terrasse opening onto the street and its garden is a wonderful spot for summer days; inside, too, it is pleasant to sit amid its hundreds of wine bottles and wooden wine cases alongside the open kitchen. The dishes of the day can be read on unfussy school blackboards and, as befits a good osteria, the choice is limited and simple, with ingredients of excellent quality at its heart. We started with a scamorza (smoked cheese) sautéed in olive oil with dried tomatoes and anchovies (€10). In terms of flavour, it really hit the spot, but had melted a bit too much into a solid layer. We skipped the primi and went straight on to the main course: maialino (suckling pig) al forno (€22). We were served two substantial pieces of exceptionally tender, juicy meat in a spartan presentation with a handful of rocket and a sliver of carrot. Fortunately, we had also ordered two side dishes (4 euro each, but quite adequate for two people): a little bowl of oven-roasted potatoes with rosemary and a crushed clove of garlic and a portion of agretti – a vegetable that seemed to us a bit like a cross between spinach and seaweed, fresh and unadorned save for coarse salt and a quarter lemon. We finished up with a sbriciolata (€7) – a simple but splendid puff pastry filled with a lemony pastry cream and a coulis of red fruit, beautifully complemented by a glass of Merlino, a rather sweet, full red dessert wine. One of Caffè Al Dente’s strong points is the great variety of wines available by the glass. Whereas most other wine bars limit their selection to medium-priced wines, here they are actually willing to open, for example, a Brunello di Montalcino 2007 or a Barolo Vignolo 2003 for a single glass (€17 and 18, respectively). Quality over quantity!

NL ❙ Caffè Al Dente is een heerlijke osteria waar je de drukte van de dag van je af kunt laten glijden bij een goed glas wijn en een hapje. Met een terras aan de straatkant én in de tuin is het een prima plek voor zomerse dagen, maar ook binnen is het gezellig tussen de honderden wijnflessen en houten wijnkratten naast de open keuken. Het aanbod van de dag staat ongedwongen op schoolborden, en zoals het een goede osteria betaamt, is de keuze beperkt en eenvoudig, maar staan mooie kwaliteitsproducten centraal. We begonnen met een scamorza (gerookte kaas) gebakken in olijfolie met gedroogde tomaten en ansjovis (€10). Qua smaak een schot in de roos, maar net iets té gesmolten tot een solide laag. We sloegen de primi over om meteen over te gaan naar het hoofdgerecht: maialino (speenvarken) al forno (€22). We kregen twee ruim bemeten stukken supermals en sappig vlees, spartaans gepresenteerd op een handvol rucola en een schijfje wortel. Gelukkig hadden we er twee bijgerechten bij besteld (elk 4 euro, maar wel voldoende voor twee personen): een bord ovengeroosterde aardappeltjes met rozemarijn en een geplet teentje look, en een portie agretti – een groente die ons een beetje aan een kruising tussen spinazie en zeewier deed denken, fris en puur geserveerd met wat grof zout en een kwartje citroen. We sloten af met een sbriciolata (€7) – een eenvoudig maar heerlijk bladerdeegje gevuld met een citroenige patisserieroom en een coulis van rode vruchten, op wonderlijke wijze aangevuld door een glas Merlino, een ietwat zoete rode dessertwijn om op te kauwen. Een grote troef van Caffè Al Dente is dan ook de zeer gevarieerde keuze aan wijnen per glas. Terwijl de meeste andere wijnbars hun aanbod per glas beperken tot het middensegment, zijn ze hier niet te beroerd om ook pakweg een Brunello di Montalcino 2007 of een Barolo Vignolo 2003 open te trekken voor één glas (respectievelijk 17 en 18 euro). Kwaliteit boven kwantiteit!

FR ❙ Le Caffè Al Dente est une excellente osteria où l’on peut oublier l’agitation de la journée avec un bon verre de vin ou un petit plat. Doté d’une terrasse côté rue et d’un jardin, l’endroit est parfait pour les jours d’été mais il fait aussi bon s’asseoir à l’intérieur entre les bouteilles et les caisses de vin à côté de la cuisine ouverte. Les propositions du jour sont tout simplement écrites sur des tableaux noirs et, en bonne osteria, le choix est limité mais les produits de qualité occupent la place centrale. Nous avons commencé par une scamorza (fromage fumé) cuite dans de l’huile d’olive avec des tomates séchées et des anchois (€10). Dans le mille au niveau du goût mais un peu trop fondu et coriace. Nous avons sauté i primi pour passer directement au plat principal : un maialino (cochon de lait) al forno (€22). Soit deux morceaux généreux de viande super tendre et juteuse présentés à la spartiate sur une poignée de roquette. Heureusement, nous avions commandé deux accompagnements (à 4 euros chacun, mais c’est suffisant pour deux) : des pommes de terre rôties au four avec du romarin et une gousse d’ail écrasée et une portion d’agretti - un genre de croisement entre des épinards et du varech - servis nature avec un peu de gros sel et un quartier de citron. Nous avons terminé avec une sbriciolata (€7), une simple et délicieuse pâte feuilletée remplie de crème pâtissière au citron et d’un coulis de fruits rouges, merveilleusement complétée par un verre de Merlino, un vin rouge de dessert légèrement sucré et persistant en bouche. Un des atouts du Caffè Al Dente est le très large choix de vins servis au verre. Alors que la plupart des bars à vin limitent leur offre au verre au segment moyen, on n’hésite pas ici à ouvrir un Brunello di Montalcino de 2007 ou un Barolo Vignolo de 2003 pour un seul verre (respectivement 17 et 18 euros). La qualité plutôt que la quantité !

OSTERIA CAFFÈ AL DENTE ●●●
Dekenijstraat 85-87 rue du Doyenné, Ukkel/Uccle, 02-343.45.23, www.caffealdente.com, di/ma/Tu > vr/ve/Fr 12 > 14.30 & 19 > 22.30, za/sa/Sa 19 > 22.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni