Watervogels sterven in vijvers Elsene

© PhotoNews
| 20180830 Elsene vijvers van Elsene

Meerdere watervogels aan de vijvers van Elsene hebben afgelopen week het loodje gelegd, als gevolg van botulisme. De gemeentediensten moesten al verschillende kadavers uit de waterplassen halen. De oorzaak lijkt het warme weer, maar ook de stukjes brood waarmee passanten de vogels willen voederen.

Botulisme is een soort vergiftiging waar vooral watervogels en vissen kwetsbaar voor zijn. Onder meer brood dat mensen tegen de regels in aan de vogels voederen, maar dat te lang in het water blijft liggen, is een broedhaard voor de schadelijke bacteriën. Ook zou het warme weer bijgedragen hebben aan de situatie: een opwarming van het water zorgt voor een sterkere ontwikkeling van giftige bacteriën.

Deze variant van botulisme is niet schadelijk voor mensen. De gemeente houdt de situatie alvast in de gaten, zegt Audrey Lhoest (Ecolo), schepen van Milieu in Elsene, in La Capitale. Nu het warme weer verdwijnt, zou de plaag weer ingedijkt worden.

Leefmilieu Brussel roept ondertussen wel (opnieuw) op om vogels in vijvers niet te voederen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Bruxelles dans votre boîte mail?