Aanslagen Brussel: bijkomend onderzoek verworpen

© Jef Van de Veire - BRUZZ

De onderzoeksrechters in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel hebben zowat alle vragen om bijkomend onderzoek van de verdediging verworpen. Enkel de vraag om vier moraliteitsgetuigen voor verdachte Ali El Haddad Asufi te verhoren, is aanvaard. De verdediging is tegen de weigering van de andere onderzoeksdaden in beroep gegaan en de kamer van inbeschuldigingstelling zal zich nog in de eerste helft van deze maand over de kwestie buigen.

Bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussels Airport en metrostation Maalbeek kwamen in totaal 32 personen om het leven. Ongeveer 340 personen raakten gewond. Een viertal maanden eerder had dezelfde cel IS-terroristen een reeks aanslagen gepleegd in Parijs.

Het federaal parket wil nu acht verdachten laten terechtstaan voor het hof van assisen. Voor twee vraagt het parket de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Voor nog eens drie anderen wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd.

Bij de eerste zitting voor de raadkamer over de doorverwijzing werd er door twee advocaten van de verdediging bijkomend onderzoek gevraagd. Advocaat Stanislas Eskenazi wou meer duidelijkheid over de redenen die een aantal Belgische jongeren ertoe hebben aangezet om naar Syrië te vertrekken om zich daar aan te sluiten bij een terroristische organisatie, terwijl Jonathan de Taye, de advocaat van Ali El Haddad Asufi, een twintigtal extra onderzoeksdaden vroeg.

Die onderzoeksdaden zijn, op een na, geweigerd door de onderzoeksrechters. Die hebben enkel aanvaard om voor Ali El Haddad Asufi vier moraliteitsgetuigen te verhoren. De advocaten zijn tegen de weigering van de de andere onderzoeksdaden in beroep gegaan, zodat de kamer van inbeschuldigingstelling er zich nu moet over uitspreken. Die zitting voor de KI zou nog in de eerste helft van de maand maart plaatsvinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Bruxelles dans votre boîte mail?