(© Saskia Vanderstichele)

For enjoying the last fine late-summer days, there is probably no better place than the terrasse at Prélude, which has – since its recent opening – occupied the strip of grass between the trees along the (peaceful) side of the street. The former music shop now exudes a positive, relaxed atmosphere, in which people are happy to relax with a book and a local beer. From 12 noon until 3 pm, Prélude offers a lunch formula in the form of a bento – the healthy Japanese version of a packed lunch, traditionally full of cereal products, vegetables, and proteins, but now reinvented worldwide in every possible variation. Every day, you can choose between a bento with meat or fish (€12) or one with a vegetarian snack (€10). First, we ordered a beetroot tapenade as an appetiser; its delicious, fresh taste was set off well by the hearty bread it came with. Next, we went for the fish bento: gravlax with a spicy caper and shallot sauce, served with caramelised baby carrots, sliced beetroot in a béchamel sauce, lettuce, and a portion of scented basmati rice. Ultra-healthy, indeed, and fresh, colourful, and low on fat, although we found the three tiny little slices of salmon somewhat frugal. So we would prefer to pay €14 and have two extra slices. We nibbled some of the mushroom-and-chickpea vegetarian burger beside us and were immediately enthralled: this is one of the best vegetarian snacks to be found in Brussels! Although we were definitely no longer hungry, we couldn’t resist the glazed carrot cake on display at the counter – fortunately, as we could have sworn we heard a little choir of angels singing as we took our first bite. The temptation to hang around until aperitif time (5 pm to 8 pm), when one can enjoy craft beers and wines with ditto boards of cheese, burrata, and vegetarian snacks was great, but we decided to leave that for another day.

FR ❙ Y a-t-il meilleur endroit pour profiter des derniers beaux jours de l’été que la terrasse du Prélude, qui, depuis son ouverture récente, s’est emparé de la bande de gazon entre les arbres du côté (calme) de la rue. Ce qui fut un ancien magasin de musique dégage aujourd’hui une atmosphère positive et détendue. De 12 à 15 heures, Prélude propose une formule lunch sous la forme d’un bento, cette version japonaise et saine de la boîte à tartines qui est traditionnellement remplie avec des céréales, des légumes et des protéines, mais qui est réinventée à travers le monde dans toutes les variantes possibles. Chaque jour, on a le choix entre un bento avec viande ou poisson (€12) ou végétarien (€10). Nous avons d’abord commandé une tapenade de betterave rouge, bien rafraîchissante sur le pain costaud avec lequel elle était servie. Après cela, nous avons opté pour le bento avec poisson : un gravlax de saumon avec une sauce relevée aux câpres et aux échalotes servi avec des carottes caramélisées, de la bette à la béchamel, de la salade verte et une portion de riz basmati parfumé. Tout cela était très sain, frais, coloré et pauvre en graisse, mais trois minuscules tranches de saumon, c’était un peu chiche. On aurait préféré payer 14 euros et avoir deux tranches en plus. Nous avons picoré dans l’assiette en face pour goûter le burger végétarien de champignons et de pois chiches et c’était un enchantement : un des meilleurs plats végétariens que l’on puisse trouver à Bruxelles ! Nous n’avions absolument plus faim, mais il était impossible de résister au carrot cake et à son glaçage dans le comptoir et nous avons bien fait : c’est un chœur de chérubins qui est venu chanter à nos oreilles lors de la première bouchée. La tentation de faire le pont jusqu’à l’heure de l’apéro (de 17 à 20 heures), avec bières artisanales, vin, planchettes de fromage et petits plats végétariens était grande, mais on garde ça en réserve pour une autre fois.

NL ❙ Om van de laatste mooie nazomerdagen te genieten, bestaat er waarschijnlijk geen betere plek dan het terras van Prélude, dat sinds zijn recente opening het strookje gras tussen de bomen aan de (rustige) straatkant heeft ingepalmd. De voormalige muziekwinkel ademt nu een positief en ontspannen sfeertje uit, waarin mensen zich dankbaar komen wentelen met een boek bij een lokaal biertje. Van 12 tot 15.00u biedt Prélude een lunchformule aan in de vorm van een bento – de gezonde Japanse versie van een brooddoos die standaard gevuld wordt met graanproducten, groenten en proteïnen, maar die nu wereldwijd in alle mogelijke variaties wordt heruitgevonden. Elke dag kun je kiezen tussen een bento met vlees of vis (€12), of met een vegetarisch hapje (€10). Wij bestelden eerst een tapenade van rode biet als aperitiefhapje, die lekker fris smaakte bij het robuuste brood. Aansluitend kozen we voor de bento met vis: een gravlax met een pittige saus van kappertjes en sjalotten, geserveerd met gekaramelliseerde wortelen, snijbiet in bechamelsaus, groene sla en een portie geparfumeerde basmatirijst. Inderdaad ultragezond, vers, kleurrijk en weinig vetrijk, al vonden we de drie petieterige sneetjes zalm wel wat aan de karige kant. Dan betalen we toch liever wat meer. We prikten ook even mee in de vegetarische burger van champignons en kikkererwten naast ons en waren meteen betoverd: dit is een van de betere vegetarische happen die in Brussel te vinden zijn! Hoewel we absoluut geen honger meer hadden, konden we toch niet weerstaan aan de geglazuurde wortelcake in de toonbank, en gelukkig maar, want we konden zweren dat we een klein engelenkoor hoorden zingen bij onze eerste hap. De verleiding om de brug te maken naar het aperitiefuur (17 tot 20.00u) met artisanale bieren, wijnen en dito planken vol kaas, burrata en vegetarische hapjes was groot, maar dat houden we voor een andere keer.

PRÉLUDE ●●●●
rue Antoine Bréartstraat 82-84, Sint-Gillis/Saint-Gilles, 02-538.61.64, www.leprelude.be, di/ma/Tu > za/sa/Sa 10 > 20.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni