Chakkar: "L'intégration est un concept dépassé"

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 11/03/2014

Le débat sur l'intégration est obsolète. Les jeunes d'origine étrangère ne veulent pas être pris par la main, ils veulent changer la société. Ce sont les propos de Mohamed Chakkar de la Fédération des Associations Marocaines. "L'émancipation progresse rapidement."

Chakkar is een van de twintig stemmen in het nieuwe boek 'Migratiemaatschappij', uitgegeven bij Acco. In zijn ogen is het integratiedebat zoals het nog altijd gevoerd wordt niet meer aangepast aan de realiteit.

"Er staat een nieuwe generatie jongeren klaar die lak heeft aan het integratiedebat", zegt hij in de studio van tvbrussel. "Niemand hoeft voor hen iets te doen, zij willen zelf participeren aan de samenleving en hun bijdrage leveren."

Het achterliggende idee is dat identiteit van de jongeren vandaag niet meer hoofdzakelijk door hun afkomst wordt bepaald. "Ze voelen zich in de eerste plaats betrokken bij hun wijk of stad, zeker in een internationale stad als Brussel, waar men minder verkrampt met vreemdelingen omgaat."

"Het emancipatieproces vordert met rasse schreden, omdat mensen het zelf willen", gaat Chakkar verder. "Je ziet het in de toenemende politieke participatie maar ook in het verenigingsleven dat steeds minder religieus en steeds meer maatschappelijk georiënteerd is."

Een van de overblijvende struikelblokken voor het succes van de Marokkaanse gemeenschap is volgens Chakkar het onderwijs. "Dat heeft uitstekend gewerkt voor de Vlaamse arbeidskinderen in de jaren zestig, zeventig en ook nog tachtig maar moet het systeem is aan verandering toe. We moeten meer inspelen op de individuele noden zoals in Scandinavië."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel