Aantal ziekenhuisopnames daalt licht verder

© PhotoNews
| Dokters en verplegend personeel verzorgen patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.
Updated: 13-04-2021 - 06:53

Op maandag 12 april lagen er in totaal 505 coronapatiënten in de Brusselse ziekenhuizen. Dat zijn er 7 meer dan een dag voordien. Het zevendaags gemiddelde van het aantal ziekenhuisopnames in de hoofdstad toont tussen 6 en 12 april een daling van 12 procent. Daarmee neemt de druk op de ziekenhuizen in Brussel licht af. Dat blijkt dinsdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Dit artikel wordt dagelijks aangevuld.

In het hele land land gaat het om een daling van vijf procent, met een wekelijks gemiddelde van 253 ziekenhuisopnames per dag. In totaal liggen er volgens de meest recente cijfers 3.214 mensen in het ziekenhuis, waarvan er 919 intensieve zorgen nodig hebben.

Ook het aantal besmettingen gaat de positieve kant uit. Tussen 3 en 9 april werden er dagelijks gemiddeld 3.485 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling met 20 procent in vergelijking met de week voordien. Maar er werden in diezelfde periode ook dagelijks minder testen afgenomen, gemiddeld 42.402. Dat is 32 procent minder dan een week eerder.

De positiviteitsratio (het aandeel positieve testen) stijgt tot 9,4 procent (+1,5 procent). In totaal werden in ons land, sinds de start van de pandemie, nu al 927.229 besmettingen geregistreerd. Het reproductiegetal staat volgens het dashboard van Sciensano op 0,99. Dat betekent dat de epidemie slechts licht krimpt.

Wat wel nog blijft stijgen is het aantal overlijdens. Er stierven tussen 3 en 9 april dagelijks gemiddeld 42,7 mensen aan het coronavirus, een stijging van 28,9 procent.

Sciensano hoopt dat de dalingen binnenkort wat meer uitgesproken worden. "De cijfers kleuren groen, maar voorlopig gaat het nog om lichtgroen. De besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames blijven dalen , weliswaar aan hetzelfde tempo, zonder teken van versnelling van de daling. In het bijzonder voor de ziekenhuisopnames hopen we in de komende dagen een snellere daling te mogen waarnemen," verklaarde viroloog Steven Van Gucht.

"Zoals verwacht stijgen de sterftecijfers nog door, maar we hopen hier ook een stabilisatie te mogen zien in de toekomst."

Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco
© Belgaimage
| Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco.

Intussen kregen 1.882.165 mensen minstens één dosis van een coronavaccin toegediend, goed voor 20,5 procent van de volwassen bevolking. Van hen zijn er 621.653 of 6,7 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd.

Er zijn nu 150.053 Brusselaars ingeënt. Dat is 15,9 procent van de volwassen Brusselaars, tegenover 20,8 procent van de Vlamingen en 21 procent van de Walen. Die verschillen zijn te verklaren door het feit dat Brussel ook Vlamingen en Walen ingeënt heeft, en doordat de bevolking in Brussel jonger is. Momenteel worden vooral ouderen gevaccineerd. Ook de vaccinatiebereidheid lijkt lager te zijn.

Brusselse ziekenhuizen

Op 12 april lagen er 144 coronapatiënten op intensieve zorgen in de Brusselse ziekenhuizen, 6 meer dan een dag eerder. 361 patiënten liggen in een gewoon ziekenhuisbed (dat is er een meer in vergelijking met een dag eerder). In totaal liggen er 505 coronapatiënten in Brusselse ziekenhuizen, zeven meer.

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames was in de week van 6 tot 12 april gemiddeld 37,3 per dag. Dat is 12 procent minder dan een week eerder. Mogelijk is de piek van de derde golf in Brussel dus bereikt en zitten we nu in een plateaufase.

Op lokaal niveau is Sint-Agatha-Berchem in het Brussels Gewest het zwaarst getroffen, met een gemiddeld 698 besmettingen per 100.000 inwoners tijdens de voorbije twee weken. Na Sint-Agatha-Berchem vervolledigen Ganshoren (626) en Watermaal-Bosvoorde (620) de top drie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?