Brussels burgerinitiatief stuurt vijf ambulances naar Kiev

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Een ambulance van de medische spoeddienst 112.

Het Brusselse burgerinitiatief BEforUkraine gaat morgen vijf volledig uitgeruste ambulances naar de Oekraïense hoofdstad Kiev sturen om er dienst te doen als mobiel ziekenhuis. De ziekenwagens moeten het gebrek aan zorg in Kiev en de voorsteden helpen opvangen.

Het is niet de eerste humanitaire actie van BEforUkraine. Op 13 maart stuurden ze al 20 bestelwagens met 10 ton goederen naar Oekraïne. Die bestelwagens namen op hun beurt 85 vluchtelingen terug mee naar België.

Na deze eerste actie werd contact opgenomen met de ambassade van Oekraïne in Brussel en met het Nationaal Kankercentrum om samen het nieuwe idee van de ziekenwagens uit te werken. De sleutels van de ambulances werden donderdag symbolisch overhandigd aan het Oekraïens ambassadepersoneel.

"We hebben aan een kliniek in Oekraïne gevraagd wat ze nodig hadden en ze vertelden dat ze heel moeilijk aan ambulances geraken. Deze vijf ziekenwagens hebben we in Frankrijk kunnen kopen en dan compleet opgefrist", vertelt Evrard Van Zuylen, initiatiefnemer van BEforUkraine.

Met ingezameld geld werden de voertuigen volledig opgeknapt en uitgerust met medicijnen, medisch materiaal zoals zuurstofapparaten, anesthesie-apparatuur en mobiele echografie-instrumenten om bijvoorbeeld zwangere vrouwen te kunnen begeleiden die in schuilkelders verblijven.

Mini-ziekenhuizen

"Het is zo erg dat de mensen in Kiev in hun schuilkelder blijven en niet meer naar het ziekenhuis gaan. Dit zijn mini-ziekenhuizen waar je alles mee kan doen", aldus Van Zuylen.

De ambulances vertrekken vrijdagochtend om 5 uur in Vilvoorde. Ze rijden tot aan de grens in Polen en daar worden ze opgehaald door Oekraïens medisch personeel. Als alles goed verloopt wil BEforUkraine nog meer ambulances aankopen en opsturen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?