Dagelijkse ziekenhuisopnames blijven dalen

© Ivan Put
Updated: 18-09-2021 - 08:13

Het aantal dagelijkse hospitalisaties als gevolg van een coronabesmetting is de afgelopen week met een tiende afgenomen. In Brussel blijft het aantal nieuwe besmettingen min of meer stabiel. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Dit artikel wordt dagelijks bijgewerkt.

In de periode van 11 tot 17 september kwamen er elke dag gemiddeld 60 nieuwe COVID-19-patiënten bij in de ziekenhuizen. Dat is ruim een tiende minder dan in de voorgaande week. Momenteel zijn er 713 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Van hen liggen er 213 op de afdelingen intensieve zorg.

De nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus stegen dan weer licht in de zeven dagen van 8 tot 14 september. Het gaat om een toename met 3 procent in vergelijking met de week voordien tot 1.993.

Er werden 14 procent meer tests uitgevoerd, terwijl de positiviteitsratio stabiel bleef op 4,9 procent (-0,5 procent).

Tot slot nemen de overlijdens wegens COVID-19 wel weer af. Dagelijks waren er van 8 tot 14 september gemiddeld zeven te betreuren, 6 procent minder dan in de zeven voorgaande dagen. In totaal overleden in ons land, sinds de start van de pandemie, al ruim 25.500 mensen.

Intussen heeft ook 86 procent van de volwassen bevolking minstens een eerste prik gehad van een COVID-vaccin, 84 procent is volledig gevaccineerd.

Een jonge vrouw kreeg een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum en bekomt even in de relaxatieruimte
© Belgaimage
| Een jonge vrouw kreeg een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum en bekomt even in de relaxatieruimte.

De hoge vaccinatiegraad in ons land is niet te verklaren door de Brusselse vaccinatiecampagne, aangezien de bereidheid om een coronaprikje te laten zetten lager ligt dan in de andere regio's. In het Brussel Hoofdstedelijk Gewest zijn inmiddels 651.900 mensen (66 procent van de volwassenen) ten minste een keer ingeënt.

Ruim 617.800 Brusselaars zijn volledig gevaccineerd, dat is 64 procent van de volwassen bevolking. In Vlaanderen en Wallonië hebben respectievelijk 92 en 81 procent van de volwassenen al een eerste prik gehad, in Duitstalig België 75 procent. Ook de volledige vaccinatiegraad ligt in de andere regio's een pak hoger: 91 procent voor Vlaanderen, 79 procent in Wallonië en 74 procent in de Oostkantons.

De verschillen tussen de gewesten zijn te verklaren door een aanzienlijk lagere vaccinatiebereidheid, vooral bij de grootste bevolkingsgroep in Brussel: de jongeren. Met een uitgekiend vaccinatieplan wil minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) in Brussel eind oktober een vaccinatiegraad van 65 procent bereiken.

Brusselse situatie

Het aantal besmettingen in Brussel is licht gedaald naar een dagelijks gemiddelde van 483,6. Dat is een daling van 2 procent ten opzichte van de week daarvoor. De (redelijk stabiele) incidentie van 561 besmettingen per 100.000 inwoners de laatste 14 dagen bezorgt de hoofdstad een donkerrode kleur op de Europese kaart.

Het gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag in het Gewest daalt. De laatste zeven dagen ging het om een gemiddelde van 17,9 personen, dat is een daling van 17 procent ten opzichte van de week ervoor. Er liggen nu 227 personen in de Brusselse ziekenhuizen. Het aantal patiënten op intensieve zorg bedraagt 66.

Op gemeentelijk niveau werden de voorbije twee weken relatief de meeste besmettingen vastgesteld in Sint-Jans-Molenbeek, met een gemiddelde van 745 besmettingen per 100.000 inwoners de afgelopen twee weken. Daarna volgen Schaarbeek (673) en Vorst (647).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?