Druk op Brusselse ziekenhuizen neemt af

© PhotoNews
| 30 augustus 2021: klanten hebben de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en de ziekte Covid-19 in het filiaal van de supermarkt Carrefour in Evere.
Updated: 25-09-2021 - 10:19

Er liggen in de Belgische ziekenhuizen nog 210 coronapatiënten die intensieve zorgen nodig hebben. Er zit weinig beweging in dat cijfer, zo blijkt uit gegevens van gezondheidsagentschap Sciensano.

Dit artikel wordt dagelijks bijgewerkt.

Het is van 2 september geleden dat er nog eens minder dan 200 mensen met Covid-19 op de diensten voor intensieve zorgen lagen. Daarna is het cijfer wat gestegen. De laatste dagen is de trend weer lichtjes dalend. Tussen 18 en 24 september waren er dagelijks gemiddeld 52 nieuwe opnames, 13 procent minder dan in de zeven voorgaande dagen.

Op het piekmoment in de tweede golf - begin november vorig jaar - hadden een tijdje meer dan 1.400 coronapatiënten tegelijk intensieve verzorging nodig. In de derde golf in april, lag de piek rond 940. Met de patiënten die niet op intensieve zorgen liggen erbij, worden momenteel 662 ziekenhuisbedden ingenomen door coronapatiënten.

Tussen 15 en 21 september werden dagelijks gemiddeld 2.020 nieuwe besmettingen met vastgesteld. Dat zijn er 1 procent meer dan in de voorgaande week. In diezelfde periode stierven dagelijks gemiddeld 5,7 mensen aan het virus. Dat is een daling met 22 procent. Er zijn in België sinds het begin van de pandemie al 25.554 mensen gestorven aan Covid-19.

Een jonge vrouw kreeg een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum en bekomt even in de relaxatieruimte
© Belgaimage
| Een jonge vrouw kreeg een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum en bekomt even in de relaxatieruimte.

De hoge vaccinatiegraad in ons land is niet te verklaren door de Brusselse vaccinatiecampagne, aangezien de bereidheid om een coronaprikje te laten zetten lager ligt dan in de andere regio's. Intussen zijn in België 85 procent van de 18-plussers volledig gevaccineerd, dat is 73 procent van de totale populatie.

In het Brussels Gewest zijn inmiddels 660.500 mensen (54 procent van de bevolking) ten minste een keer ingeënt. Ruim 626.900 Brusselaars zijn volledig gevaccineerd, dat is 51 procent van de Brusselse bevolking.

In Vlaanderen en Wallonië hebben respectievelijk 80 en 69 procent van de inwoners al een eerste prik gehad, in Duitstalig België 64 procent. Ook de volledige vaccinatiegraad ligt in de andere regio's een pak hoger: 79 procent voor Vlaanderen, 67 procent in Wallonië en 63 procent in de Oostkantons.

De verschillen tussen de gewesten zijn te verklaren door een aanzienlijk lagere vaccinatiebereidheid, vooral bij de grootste bevolkingsgroep in Brussel: de jongeren. Met een uitgekiend vaccinatieplan wil minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) in Brussel eind oktober een vaccinatiegraad van 65 procent bereiken.

Brusselse situatie

Het aantal besmettingen in Brussel is licht gedaald naar een dagelijks gemiddelde van 439. Dat is een daling van 9 procent ten opzichte van de week daarvoor. De (licht dalende) incidentie van 530 besmettingen per 100.000 inwoners de laatste 14 dagen bezorgt de hoofdstad een donkerrode kleur op de Europese kaart.

Het gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag in het Gewest daalt. De laatste zeven dagen ging het om een gemiddelde van 12,6 personen, dat is een daling van 30 procent ten opzichte van de week ervoor. Er liggen nu 194 personen in de Brusselse ziekenhuizen (- 15 procent). Het aantal patiënten op intensieve zorg bedraagt 60.

Op gemeentelijk niveau werden de voorbije twee weken relatief de meeste besmettingen vastgesteld in Sint-Jans-Molenbeek, met een gemiddelde van 680 besmettingen per 100.000 inwoners de afgelopen twee weken. Daarna volgen Anderlecht (629) en Ganshoren (615).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?