Druk op Brusselse ziekenhuizen neemt licht af

© PhotoNews
| Dokters en verplegend personeel verzorgen patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.
Updated: 11-04-2021 - 08:25

Op zaterdag 10 april lagen er in totaal 490 coronapatiënten in de Brusselse ziekenhuizen. Dat zijn er 23 minder dan een dag voordien. Het zevendaags gemiddelde van het aantal ziekenhuisopnames in de hoofdstad toont tussen 4 en 7 april een daling van 17 procent. Daarmee neemt de druk op de ziekenhuizen in Brussel licht af. Dat blijkt zondagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Dit artikel wordt dagelijks aangevuld.

In de rest van ons land gaat het om een daling van 7 procent, met een wekelijks gemiddelde van 249,7 coronapatiënten per dag. In totaal liggen er volgens de meest recente cijfers 3.027 mensen in het ziekenhuis, waarvan er 905 intensieve zorgen nodig hebben.

Ook het aantal besmettingen gaan de positieve kant uit. Tussen 1 en 7 april werden er dagelijks gemiddeld 3.599 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling met 21 procent in vergelijking met de week voordien. Maar er werden in diezelfde periode ook dagelijks minder testen afgenomen, gemiddeld 47.300. Dat is 29 procent minder dan een week eerder.

De positiviteitsratio (het aandeel positieve testen) stijgt nog licht tot 8,4 procent (+0,6 procent). In totaal werden in ons land, sinds de start van de pandemie, nu al 922.487 besmettingen geregistreerd. Het reproductiegetal staat volgens het dashboard van Sciensano op 0,97. Dat betekent dat de epidemie licht krimpt.

Wat wel nog blijft stijgen is het aantal overlijdens. Er stierven tussen 4 en 10 april dagelijks gemiddeld 42,7 mensen aan het coronavirus, een stijging van 49,5 procent.

Ondanks deze toename ziet Sciensano het vrij positief voor de andere cijfers. "De besmettingscijfers dalen verder, en ook de nieuwe ziekenhuisopnames dalen vrijdag voor het eerst sinds vier weken. De ziekenhuisbezetting stijgt wel nog verder door, maar we verwachten hier binnenkort ook een vertraging te zien. We zijn op de goede weg, maar de weg naar beneden is nog lang," verklaarde viroloog Steven Van Gucht.

"Nu is onze grootste uitdaging ervoor zorgen dat we niet op een plateau blijven hangen."

Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco
© Belgaimage
| Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco.

Intussen kregen 1.779.410 mensen minstens één dosis van een coronavaccin toegediend, goed voor 19,4 procent van de volwassen bevolking. Van hen zijn er 615.866 of 6,7 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd.

Er zijn nu 145.200 Brusselaars ingeënt. Dat is 15,4 procent van de volwassen Brusselaars, tegenover 19,4 procent van de Vlamingen en 20,3 procent van de Walen. Die verschillen zijn te verklaren door het feit dat Brussel ook Vlamingen en Walen ingeënt heeft, en doordat de bevolking in Brussel jonger is. Momenteel worden vooral ouderen gevaccineerd.

Brusselse ziekenhuizen

Op 10 april lagen er 151 coronapatiënten op intensieve zorgen in de Brusselse ziekenhuizen, een meer dan een dag eerder. 339 patiënten liggen in een gewoon ziekenhuisbed (dat zijn er 24 minder in vergelijking met een dag eerder). In totaal liggen er 490 coronapatiënten in Brusselse ziekenhuizen, 23 minder.

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames was in de week van 4 tot 10 april gemiddeld 37,1 per dag. Dat is 17 procent minder dan een week eerder. Mogelijk is de piek van de derde golf in Brussel dus bereikt.

Op lokaal niveau is Sint-Agatha-Berchem in het Brussels Gewest het zwaarst getroffen, met een gemiddeld 772 besmettingen per 100.000 inwoners tijdens de voorbije twee weken. Na Sint-Agatha-Berchem vervolledigen Watermaal-Bosvoorde (762) en Ganshoren (721) de top drie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?