| Medewerkers van de gemeente Molenbeek gaan op de markt op zoek naar mensen die een coronavaccin willen. Ze kiezen daarbij bewust voor mensen die maar moeilijk de weg naar een vaccinatiecentrum vinden.

Na Molenbeek krijgt nu ook Sint-Joost een vaccinatie-antenne

GR
© BRUZZ
17/05/2021
Updated: 19/05/2021 15.58u

Sint-Joost-ten-Node volgt het voorbeeld van Molenbeek en zal vanaf donderdag mensen op de markt aanspreken met de vraag of ze een coronavaccin willen. Dat kan dan ook meteen toegediend worden in een lokaal vaccinatiepunt. Op deze manier moeten mensen die maar moeilijk hun weg vinden naar een vaccinatiecentrum alsnog ingeënt raken.

Begin mei werd in Molenbeek van start gegaan met een pilootproject om moeilijk bereikbare mensen aan een coronavaccin te helpen. Sindsdien gaan medewerkers van de gemeente op de markt rond met de vraag of ze zich wilden laten inschrijven voor een vaccin, of in het beste geval zelfs ter plaatse laten inspuiten. Daarvoor is speciaal een lokaal vaccinatiepunt opgericht in het gemeentehuis.

“Deze mensen moet je zien als ambassadeurs die op hun beurt mensen in hun naaste omgeving kunnen overtuigen om zich te laten vaccineren,” legt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie uit. Het pilootproject, vandaag goed voor zo’n 150 vaccins per week, is een succes, en krijgt nu navolging in Sint-Joost. Daar zullen vanaf donderdag 120 dosissen klaarliggen in de sporthal Nelson Mandela. Het gaat daarbij om vaccins van de fabrikanten Johnson & Johnson en Pfizer.

Burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) is al lang vragende partij voor een volwaardig vaccinatiecentrum in zijn gemeente. Voor hem is dit een eerste stap in de goede richting. "Het klopt inderdaad dat we al meermaals hebben aangedrongen op de komst van een vaccinatiecentrum. Maar het is nog niet duidelijk of dit de opstap zal zijn daar naartoe," klinkt het op het kabinet van de burgemeester. "Je moet dit initiatief eerder zien als een vaccinatie-antenne." De vaccinatie-antenne zal alleen op donderdagen vanaf 10u geopend zijn.

Bevolkingssamenstelling beïnvloedt vaccinatiegraad

Sint-Joost is, net als Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis en Brussel-Stad, een gemeente met een bijzonder lage vaccinatiegraad. Volgens professor Dirk Devroey, decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB zijn daar verschillende mogelijke verklaringen voor.

"Hebben de inwoners minder interesse in hun gezondheid? Of denken ze dat ze geen vaccin moeten krijgen als ze de ziekte hebben doorgemaakt? In deze gemeenten hebben de inwoners ook minder vaak een vaste huisarts, voor veel mensen toch de vertrouwenspersoon bij uitstek om betrouwbare informatie te krijgen over ziekte en preventie. Het valt ook op dat vooral in de gemeenten waar veel Nederlandssprekende inwoners zijn, de vaccinatiegraad het hoogst is."

"De lagere vaccinatiegraad kan voor een deel ook samenhangen met de leeftijd. Het gaat hier om gemeenten met een jonge populatie”

Inge Neven

Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie

Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie kijkt in dezelfde richting, maar wijst ook naar de socio-economische achtergrond en leeftijd van de inwoners. “De bevolkingssamenstelling verschilt van gemeente tot gemeente en speelt een belangrijke rol in hoe bereikbaar de mensen zijn. De lagere vaccinatiegraad kan voor een deel ook samenhangen met de leeftijd. Het gaat hier om gemeenten met een jonge populatie, waarvan een groot deel nog geen uitnodiging heeft gehad voor een coronavaccin.”

Al half miljoen Brusselaars kregen minstens eerste prik

Volgens Neven hoeft dat allemaal geen reden tot paniek te zijn. In totaal hebben al meer dan 300.000 Brusselaars een eerste prik gekregen. Het aantal gevaccineerden neemt ook alsmaar toe in de moeilijk bereikbare gemeenten. “Sint-Joost bijvoorbeeld heeft een duidelijke inhaalbeweging gemaakt. Bijna 60 procent van de 65-plussers heeft daar nu al minstens een dosis gekregen.”

In de tien Brusselse vaccinatiepunten worden er in de komende twee weken bovendien een groot aantal tweede dosissen toegediend. Deze week zijn er 57.000 vaccins beschikbaar, waarvan 26.000 goed zijn voor een tweede prik. Volgende week gaat het om 58.000 beschikbare vaccins, waaronder bijna 47.000 tweede dosissen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Gezondheid, Samenleving, vaccineren in het gemeentehuis, Inge Neven, Brusselse gezondheidsinspectie, Dirk Devroey

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni