Stijgende trend in de coronacijfers zet zich door

© PhotoNews
| Dokters en verplegend personeel verzorgen patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.
Updated: 26-02-2021 - 06:46

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in ons land blijft toenemen, net zoals de positiviteitsratio. Dat blijkt zaterdag uit de cijfers van Sciensano. Het gaat op weekbasis in heel België om een toename tot zestien procent van het gemiddeld aantal positieve testen per week. Ook het aantal ziekenhuisopnames steeg de afgelopen zeven dagen met zestien procent. Het gemiddeld aantal overlijdens nam wel af met 34 procent.

Dit artikel wordt dagelijks aangevuld.

Tussen 17 en 23 februari werden er dagelijks gemiddeld 2.373 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 25 procent in vergelijking met de week voordien. Het is de zesde dag op rij dat het aantal besmettingen stijgt. In totaal raakten in ons land, sinds de start van de pandemie, al 766.654 mensen besmet. In diezelfde periode van 17 tot 23 februari werden alles samen 38.808 testen afgenomen, 3 procent minder in vergelijking met de periode voordien. De positiviteitsratio stijgt licht naar 6,7 procent.

Ook het reproductiegetal stijgt en bedraagt nu 1,12, wat betekent dat de epidemie nog steeds in kracht toeneemt.

Tussen 20 en 26 februari werden elke dag gemiddeld 2.372,9 personen opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19, wat een stijging van 16 procent betekent in vergelijking met de zevendaagse periode ervoor. In totaal liggen er nu volgens de meest recente cijfers op het dashboard 1.838 mensen in het ziekenhuis (4 procent meer), waarvan er 400 intensieve zorgen nodig hebben (8 procent meer).

Net zoals de voorbije dagen gaat het met het aantal overlijdens wel de goede richting uit. Tussen 17 en 23 februari lieten dagelijks gemiddeld zo'n 26 mensen het leven, dat is een daling met 34,2 procent. De teller komt in ons land inmiddels uit op 22.034 COVID-19-overlijdens.

Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco
© Belgaimage
| Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco.

Intussen hebben ook 461.060 Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 5 procent van de totale bevolking. Zowat 296.169 landgenoten kregen ook al een tweede prik en zijn dus volledig gevaccineerd.

In het Brussels Gewest werden zo'n 27.600 personen ingeënt (2,9 procent van de volwassen Brusselse populatie) met een eerste vaccindosis, van wie ruim de helft ook de tweede prik al kreeg. De verschillen met Vlaanderen (5,2 procent ontving eerste prik) en Wallonië (4,8 procent) zijn groot. Dat komt, deels, omdat Brussel ook Vlamingen en Walen inent. Het gaat dat om mensen die in Brusselse zorginstellingen werken.

Meer vaccinaties, maar ook meer hospitalisaties

De vaccinatiegraad stijgt heel traag in Brussel, maar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt intussen een pak forser toe.

Op 26 februari lagen er 61 patiënten op intensieve zorg in de Brusselse ziekenhuizen, dat zijn er vier meer dan een dag daarvoor. In totaal worden 280 ziekenhuisbedden bezet door mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, ofwel twintig meer dan een dag eerder.

Op gemeenteniveau steekt vooral Sint-Joost-ten-Node boven de andere Brusselse gemeentes uit. De dichtbevolkte gemeente van burgemeester Emir Kir voert het Brussels lijstje aan met 567 besmettingen per dag per 100.000 inwoners aan, dan volgen Oudergem (369) en Sint-Gillis (368).

Over heel Brussel genomen is het daggemiddelde van de voorbije week met 28 procent gestegen ten opzichte van de week ervoor..

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?