'Time-out' biedt geen soelaas: coronacijfers blijven verslechteren

© PhotoNews
| Dokters en verplegend personeel verzorgen patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.
Updated: 04-03-2021 - 07:19

De coronacijfers evolueren niet zoals gewenst. Het gemiddeld aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames nemen in het hele land toe. In het Brussels Gewest rapporteerde Sciensano donderdag nog een stijging van 23 procent in het aantal besmettingen tussen 22 en 28 februari. Na een 'time-out' van een week beslist het Overlegcomité vrijdag over versoepelingen.

Dit artikel wordt dagelijks aangevuld.

Het aantal ziekenhuisopnames omwille van het coronavirus is in de week tot en met woensdag gestegen tot gemiddeld 151,9 per dag. Dat is 20 procent meer dan in de voorafgaande periode van zeven dagen.

In totaal zijn nu al 57.547 mensen in het ziekenhuis opgenomen sinds de start van de pandemie, zo blijkt donderdag uit de voorlopige cijfers op het COVID-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Op dit moment liggen 1.901 mensen in het ziekenhuis, wat iets minder is dan een dag eerder. Onder hen liggen 434 patiënten op intensieve, wat een stijging geeft met 2 procent.

Het aantal gevallen van corona komt in de periode van 22 tot 28 februari 8 procent hoger uit op gemiddeld 2.386,3 besmettingen per dag. Het aandeel positieve testen blijft op 6,6 procent steken, maar er werd in diezelfde periode wat meer getest. Dagelijks worden gemiddeld 40.900 testen afgenomen, een toename met 8 procent ten opzichte van een week eerder.

Net als de voorbije dagen evolueert enkel het aantal coronadoden in de goede richting. In de week tot zondag 28 februari waren er dat gemiddeld 24,9 per dag. Dat geeft een daling met 18,3 procent. Al 22.169 mensen stierven in ons land aan het virus.

Intussen hebben bijna 525.000 Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 5,70 procent van de totale volwassen bevolking (18+). Ruim 320.000 landgenoten kregen ook al een tweede prik en zijn dus volledig gevaccineerd, goed voor 3,47 procent van de volwassen bevolking.

Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco
© Belgaimage
| Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco.

In het Brussels Gewest zijn zo'n 32.300 personen ingeënt (3,4 procent van de volwassen Brusselse populatie) met een eerste vaccindosis, van wie 2 procent ook de tweede prik al kreeg. De verschillen met Vlaanderen (6,1 procent ontving eerste prik) en Wallonië (5,1 procent) zijn groot. Dat komt, deels, omdat Brussel ook Vlamingen en Walen inent. Het gaat dat om mensen die in Brusselse zorginstellingen werken.

Terwijl de Brusselse vaccinatie nog steeds heel traag op gang komt, wint het coronavirus in de hoofdstad wel opnieuw fors aan kracht. Dat voelen vooral de ziekenhuizen, want daar liggen opnieuw 310 coronapatiënten voor behandeling. Dat zijn er op 3 maart vier meer dan een dag eerder. Op intensieve zorgen van de Brusselse ziekenhuizen zijn 68 bedden ingenomen.

Op gemeenteniveau steekt vooral Sint-Joost-ten-Node boven de andere Brusselse gemeentes uit. De dichtbevolkte gemeente van burgemeester Emir Kir voert het Brussels lijstje al een aantal dagen aan met 538 besmettingen per dag per 100.000 inwoners aan. Daarna volgen Sint-Gillis (425) en Anderlecht (409). Vooral in die laatste gemeente gaat het de laatste dagen hard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?