| Een hondje als een bemiddelaar voor patiënten.

Vzw Straatverplegers zet hondje in als bemiddelaar

Glodie Mungaba
© BRUZZ
07/05/2021

Met het nieuwe project 'bemiddeling via dieren' zet de vzw Straatverplegers het hondje Walter in, om de medewerkers van de organisatie te helpen in het contact met de daklozen. De vzw wil haar patiënten lichamelijk en psychologisch stimuleren door hen mee te betrekken in de verzorging van de hond.

Daklozen in het gezelschap van een hond langs de straatkant: het is geen ongewoon beeld in Brussel. Honden bieden bescherming, troost en genegenheid aan de daklozen. "Hij heeft me veel vreugde gebracht en ik mis hem zo erg", vertelde een dakloze aan de straatverpleegster Gaëlle.

Dit verhaal raakte Gaëlle zo dat ze Walter, haar zeven jaar oude Jack Russell Terrier, meenam voor een wandeling met een patiënt in het bos. "Het was liefde op het eerste gezicht", legt ze uit. "De vredige omgeving van het bos en de natuur speelden een kalmerende rol, maar de aanwezigheid van het dier maakte het bovendien mogelijk om verschillende onderwerpen op een ontspannen manier te bespreken. Dat zou in andere omstandigheden ingewikkelder, zo niet onmogelijk zijn geweest."

Betere houding

Na enkele tests heeft de vzw Straatverplegers eind 2020 het nieuwe project 'bemiddeling met dieren' geformaliseerd. "We beschikken zo over een nieuw hulpmiddel om onze patiënten te benaderen en hen lichamelijk en psychologisch te stimuleren. De hond aan de lijn houden, geeft onmiddellijk de aanleiding om zich rechtop te zetten en een betere houding aan te nemen. Tegelijk geeft het ook een gevoel van controle en verantwoordelijkheid, gevoelens die onze patiënten dikwijls lang vergeten zijn."

Vandaag de dag is Walter een echte collega van de vzw Straatverplegers. De band tussen de patiënten en het hondje is uitstekend, klinkt het. "De reacties verschillen, maar wat het meest opvalt is dat ze echt voor het beestje willen zorgen. Ze willen hem aaien, hem eten geven, weten hoe het met hem gaat,..."

Walter is een integraal onderdeel van de organisatie geworden. "Hij gaat mee naar onze patiënten, maar hij komt soms ook gewoon mee naar kantoor, tot groot plezier van de collega’s", besluit verpleegster Gaëlle, die ook vindt dat het belangrijk is niet te veel van het dier te vragen en ook zijn rusttijd te plannen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni