Brussel krijgt in december een 'veilige' druggebruikruimte

© Belga - BRUZZ
19/07/2021
Updated: 20/07/2021 11.48u

De stad Brussel opent in december in de Woeringenstraat een zogenaamde 'risicobeperkende gebruikersruimte' voor druggebruikers. Drugsverslaafden zullen er in veilige omstandigheden hun drugs kunnen gebruiken, en komen tegelijkertijd in contact met gezondheidswerkers en sociale werkers. 'Het is niet de bedoeling druggebruik te promoten, wel de risico's en de schade voor de verslaafden en de gemeenschap te beperken", zegt burgemeester Philippe Close.

"We kunnen er niet omheen, druggebruik en -verslaving bestaan en het geeft geen zin dat te negeren", zegt de Brusselse burgemeester. "We moeten er integendeel sociale oplossingen voor vinden."

Er bestaan tal van manieren om risico's bij druggebruik te beperken. Zo kan je synthetische drugs best analyseren om gevaarlijk spul van straat te houden. Of je biedt de mogelijkheid eerder gebruikte naalden in te wisselen, omdat deze bloedoverdraagbare aandoening (zoals hepatitis B, hepatitis C en hiv) kunnen doorgeven.

Andere maatregelen zijn de distributie van injectiekits, laagdrempelige (medische) hulpverlening, het uitdelen van condooms, het aanbieden van geneesmiddelen voor de behandeling van overdoses, enzovoort. Ook moeten druggebruikers naar verschillende diensten kunnen worden doorverwezen om een aangepast gezondheids- en sociaal traject te doorlopen.

Drempelverlagend?

Sommige van deze instrumenten bestaan al in Brussel. Andere moeten nog worden geïnstalleerd. Veel buurlanden hebben al risicobeperkende ruimtes, waar ondersteunende diensten aanwezig zijn.

"Momenteel hebben de meest kwetsbaren van de maatschappij geen andere mogelijkheid om hun drugs te gebruiken dan in de openbare ruimte. De nieuwe Brusselse gebruikersruimte 'Gate' zal dienen als brug of opstap naar zorg en hulpverlening", klink het in een persbericht.

De ordonnantie moet een aantal zaken in Brussel mogelijk maken, maar in oppositiekringen zijn ze er niet over te spreken. N-VA, CD&V en Vlaams Belang stemden tegen, MR onthield zich.

Voor Mathias Vanden Borre (N-VA) is het voorstel een "intrieste maatschappelijke nederlaag". Hij hekelde dat er geen enkele verplichting of voorwaarde gekoppeld wordt aan de gebruiksruimten. "Dit zal drempelverlagend werken voor druggebruik", waarschuwde hij. Vanden Borre betreurde ook dat er geen aandacht is voor preventie.

Deze tekst legt te weinig nadruk op begeleiding en afkicken

Bianca Debaets (CD&V)

Bianca Debaets bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019

Het parlementslid van N-VA wees er ook op dat de ordonnantie in strijd is met de federale drugswet. Daarom gaat het ook om een voorstel van de meerderheid en geen ontwerp van de regering, waarvoor het advies van de Raad van State vereist is, aldus Vanden Borre.

Bianca Debaets (CD&V) benadrukte dat het einddoel voor het beleid moet zijn om mensen terug clean te krijgen. "En dat zit niet in de tekst", aldus Debaets. "Ik erken dat de brede drugsproblematiek in ons Gewest een complex vraagstuk vormt waar geen zwart-witantwoord op bestaat, maar deze tekst legt te weinig nadruk op begeleiding en afkicken." Debaets verweet de meerderheid ook de snelle parlementaire behandeling van de ordonnantie en het ontbreken van een advies van de Raad van State.

Hoofdindienster Zoë Genot (Ecolo) stelde dat de Raad van State zich wel heeft gebogen over eerdere voorstellen van haar fractie. In gebruiksruimten krijgen verslaafden medische en sociale begeleiding. Dat is de eerste stap naar het stoppen met druggebruik, stelde ze nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, kader drugpreventie, druggebruiksruimten, Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni