Jouw vraag

BIG CITY. Wie zit er achter de 'Je te rembourse lundi'-stickers?

Maya Callizaya
© BRUZZ
13/06/2024

Ze zijn niet meer weg te denken uit onze stad en sieren verlichtingspalen, brievenbussen en banken: stickers in alle vormen en kleuren. Een legendarisch exemplaar, bijna Brussels erfgoed als het ware, is deze: een vierkante sticker met een grijnzende jongeman op met daarboven 'Je te rembourse lundi' – ik betaal je maandag terug. Voor velen is het een grondlegger van de Brusselse stickercultuur. Maar wat is het verhaal erachter?

De plakker dook rond 2010 op in onze stad. Hij verspreidde zich razendsnel en is vandaag zelfs in verschillende Europese steden te zien. De zoektocht naar wie die man is en wat die precies gedaan heeft, loopt al een hele tijd. Veel is er niet over te vinden, hoewel de sticker intussen een eigen website en eigen sociale media heeft.

'Wie zit er achter de 'Je te rembourse lundi'-stickers?'

Hanne uit Elsene

Daar worden ook varianten van de sticker op gepost. Het zijn een soort van cartoons waarop steeds weer hetzelfde personage te zien is. De tekeningen zijn soms absurd en luguber, en bevatten vaak een korte tekst met verwijzing naar de desbetreffende 'lundi': "Lundi, c'est sûr" of "Lundi sans faute" bijvoorbeeld. Ook die exemplaren zijn op straat terug te vinden in stickervorm.

20240612_JETEREMBOURSELUNDI_CARTOON.png

Instagrampagina Lundi Promis

| Er hangen ook varianten van de sticker in de stad.

Pintjes

Maar wie de man op de stickers is en waarom Brussel ermee vol hangt, is er niet op terug te vinden. Die kanalen voeden het mysterie nog eens extra.

Een journalist van VICE merkte in 2020 op dat de accounts van de zelfklever op Instagram en X maar twee pagina's volgen: gokbedrijf Ladbrokes en buurtwinkel Delitraiteur. Dat lijkt wel een strategische zet, om nog meer verwarring te zaaien. En toen diezelfde journalist via Instagram een bericht stuurde met de vraag om meer informatie, kreeg hij natuurlijk enkel een foto van een man met opgetrokken schouders terug.

De zoektocht gaat dus verder. Volgens VICE beweren sommigen dat de plakker een verwijzing is naar de film Dazed & Confused, over een groepje laatstejaars van de middelbare school. Volgens anderen zou het gaan om Frédéric Nicolay, de ondernemer achter de bars Belga en Bar du Matin.

Het verhaal dat het meest de ronde doet, is dat het een uit de hand gelopen grap van een vriendengroep is. Zij waren het beu dat een van hen nooit zijn pintjes en andere consumpties terugbetaalde. Hij beloofde telkens om dat maandag wél te doen, maar niets was minder waar. Daarom maakten ze de zelfklevers met zijn gezicht en verspreidden ze die in Brussel.

Een banaal maar ook wel grappig verhaal, maar of het klopt, dat weten we niet zeker. Het mysterie en de anonimiteit horen bij de stickercultuur en maken dit exemplaar net zo aantrekkelijk. Eén ding is wel zeker: de stickers groeiden uit tot een raadselachtige, Brusselse urban legend. Nu nog hopen dat mijn en uw vrienden hier geen inspiratie uithalen.

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Ice , Big City , stickers , Street Art , stickercultuur , VICE , VICE Belgium , Café Belga , Bar du Matin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni