20240629 COULEUR CAFE DAG 2 BRIHANG 10

Cato Beljaars

| Brihang op Couleur Café

Review
Score: 4 op 5

Bij Brihang wordt iedereen filosoof

Tom Zonderman
© BRUZZ
29/06/2024

Brihang komt uit Knokke-Heist, maar intussen woont hij al zo lang in Brussel dat hij op Couleur Café een thuismatch speelde. En wat voor één. De Rode Duivels kunnen er nog wat van leren.

“Het is duidelijk mijn eerste festival van deze tournee,” liet Brihang zich enkele nummers ver in zijn set ontvallen. “Alles is nog heel echt en puur.” Hij filosofeerde schuchter over de regen, en over hoe we dat op een zomerdag niet verwacht hadden. Of hoe we ook schoonheid in het lelijke konden vinden.

Waar we ons wel aan verwacht hadden, was de volksverhuizing die werd ingezet naar de Green Stage. Het amfitheater van het Ossegempark was een maatje te klein voor de rapper uit Knokke-Heist, die intussen al zo lang in Brussel woont dat hij door de stad is geadopteerd.

Of we er zin in hadden, vroeg de volksheld uit Schaarbeek. De vraag stellen is ze beantwoorden. In een paar jaar tijd zijn zijn songs gemeengoed geworden, lyrics van oudere nummers ‘Rommel’ en ‘Kleine dagen’ werden uit vele kelen mee gescandeerd. Maar ook songs van zijn album Droomvoeding, dat vorig jaar verscheen, hingen aan vele lippen.

Niemand die de muizenissen en twijfels van de millennial slash jonge dertiger beter in lyrische raps giet dan de West-Vlaamse Brusselaar. "'K Sta hier nu beneden, op de eerste trede, alleen al staren naar de top voel ik in m’n benen," rapte hij in het nummer 'Berg', net voor hij symbolisch de stellingen beklom waarmee van het podium een klouterparadijs had gemaakt. "Waarom zou ik al m’n tijd aan een berg spenderen, der is nog zoveel om van de heuvels te leren," vatte hij zijn ambitie samen. Zijn publiek omarmde gretig zijn wijsheden. Bij Brihang wordt iedereen filosoof.

De dichtende rapper kleedde die zinnen sober aan met slechts een drummer en een toetsenist (twee Maddens’en, die zowaar geen familie bleken), maar ging waar nodig met een markeerstift door de muziek. De potige drumslagen in ''k Wou da’k het kon zeggen', bijvoorbeeld, of de zoete soul van 'Berg', voegden een extra laag toe.

Met een ode aan de dichter Georges Perec onderstreepte Brihang nog eens zijn poëtische ziel. "We zitten samen in onze eigen cocon," zei hij, een mooie samenvatting van de tijdelijke bubbel waarin hij ons deed vertoeven. 'Steentje' kwam langs, en de hele cocon zong mee, net als bij zijn tweelingbroertje 'Tussenin'.

'Zee van tijd' transformeerde het amfitheater in een zee van handen, die "een stuk vlees van 80 kg" mochten dragen bij zijn crowdsurfmomentje in 'Wieder'. Heerlijk gezicht. "Alle schone liedjes zijn veel te rap gedaan," klonk het, en dat vond het publiek ook toen hij er met een scherp 'Cut op de set' een eind aan breide.

Couleur Café 2024

Op 28, 29 en 30 juni nam Couleur Café zijn intrek in het Ossegempark. BRUZZ was er bij met interviews, sfeerverslagen en foto's van op de festivalweide. Herbeleef het festival hier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni