Volg Couleur Café live bij BRUZZ. Onze reporters houden je de hele dag op de hoogte met livebeelden, reviews en ander nieuws vanaf het festival. Herbekijk hier het relaas van dag 3.

Voorbereiding voor de laatste festivaldag

BRUZZ-reporter Freya is helemaal klaar voor de laatste dag van Couleur Café en ging even kijken bij de Green Stage of de artiesten van Niveau4 er ook klaar voor zijn. "De soundcheck klinkt alvast goed, het belooft hier straks te ontploffen", meent ze.

Care Team

Het luisterend oor van het festival, dat zijn de vrijwilligers van het Care Team. Je kan ze herkennen aan hun roze ballon en T-shirt of je vindt ze terug naast de stand van het Rode Kruis. "Bij ons kunnen mensen terecht die zich even niet goed voelen omdat ze te veel gedronken hebben, te maken krijgen met discriminatie of last hebben van een angstaanval", vertelt vrijwilliger Lina. "Tot nu toe hebben er zich nog geen gigantisch grote problemen voorgedaan".

Meet & Greek

Ook dit jaar zijn er heel wat nieuwe eetkraampjes in de Rue Du Bien Manger, een daarvan is Meet & Greek van Panagiotis Luca Oikonomidis, uitbater van café Lord Byron. Een nieuwkomer op het festival dus, maar absoluut geen onbekende in de Brusselse horeca. "Vorig jaar heb ik dit concept getest op Feeërieën en dat ging goed, dus nu waag ik me aan een groter publiek, tot nu toe loopt ook alles vlot." Op het menu staat kipgyros of vegetarische kefta: "Het is mijn missie om mensen duidelijk te maken dat Griekse pita geserveerd wordt in een flatbread en niet in zo'n mottig broodje dat je open moet snijden", lacht hij. "Verder wil een iets gezonder alternatief bieden voor het festivaleten en is zo goed als alles zelfgemaakt."

Vooral kleine EHBO-interventies

Voor grote of kleinere ongelukken staat het EHBO-team zoals andere jaren steeds paraat. Julien is al tien jaar vrijwilliger: "Ik kom naar het festival voor de sfeer onder de collega's en eigenlijk niet voor het festival zelf." Het aantal bezoekers aan de EHBO-tent dit jaar loopt volgens hem ongeveer gelijk met vorige jaren. "Het gaat vooral om mensen die te veel gedronken hebben of drugs gebruikt hebben." Zijn tips voor een veilig festival: veel water drinken en goede schoenen dragen.

'It's gonna be fun, 'cause I'm fun'

Over tien minuten staat Lord Apex in de Fox-tent, maar BRUZZ-reporter Freya kon hem nog net spreken. Hij behoort tot het neusje van de zalm in de Britse rapscene, maar stond enkele maanden geleden ook al in de Botanique: "Dat is één van mijn favoriete shows van de laatste maanden", weet hij daarover te zeggen. Wat hij verwacht van de show straks? "Ik probeer nooit verwachtingen te hebben op voorhand, maar it's gonna be fun, 'cause I'm fun." Overigens is Lord Apex niet schuw van een moshpit of twee, vanavond belooft hij er zelfs drie of vier.

Algemene fatigue in de hangmatten

Couleur dag drie, dat betekent ook dat niet alle festivalgangers er nog even fris en monter bijlopen. Gelukkig kunnen zij terecht in de hangmatten verspreid over de wei, zo ook deze meisjes. "Het is 's avonds vaak druk op de camping, er wordt nog wat nagefeest, dus wij zijn moe van de gezelligheid", vertellen ze. "We kijken wel al uit naar de concerten van STIKSTOF en Charlotte Adigéry straks. Helemaal vooraan gaan we niet staan, we zijn eerder verre genieters, zodat we plaats hebben om te kunnen dansen."

Niveau4

Ook dit jaar schotelt Couleur Café de festivalgangers weer vers Belgisch hiphoptalent voor met hun muziekconcept Niveau4. Dit jaar zijn dat niet alleen opkomende artiesten die een plaatsje verdienen in de spotlight, maar ook artiesten die al enig succes verworven hebben, maar de extra aandacht toch verdienen.

"Ik heb heel veel zin om hier straks op het podium te staan. Ik ben een beetje de puppy van de groep, met de minste ervaring, maar door de warme welkom van de groep voel ik me goed omringd", vertelt Mavee. De mama van de groep zou dan weer Miss Angel zijn, die geen onbekende is voor het festival. "Het is geweldig om hier weer te staan", vertelt ze.

Ook Hulk van JMF is geen nieuw gezicht, hij gaf vrijdag al het beste van zichzelf op het festival tijdens zijn soloshow, maar plant om vanavond minstens even hard te gaan: "De mensen mogen veel dans en veel sfeer verwachten."

Anciens en nieuwe gezichten

Op zondag zie je niet alleen veel jongeren op de wei, maar ook heel wat ouders met kinderen. Deze ouders zijn anciens en komen al naar het festival van vóór de locatie wijzigde van Tour en Taxis naar het Ossegempark. "Voor ons is het festival niet nieuw, maar onze kinderen komen voor het eerst mee. Zij kijken rond met grote ogen!" Voor Elias, hun zoontje, is vooral de paradewagen met acrobaten een hoogtepunt. "Ik wil gewoon heel veel spelen", besluit hij.

Dubbel feest

Dit feestvarken geniet niet alleen van de festivalsfeer, maar vierde gisteren ook haar veertigste verjaardag. "Om de zoveel jaar valt mijn verjaardag samen met Couleur Café en vier ik dubbel feest. Gisteren zijn ook heel wat vrienden hierheen afgezakt voor de gelegenheid." Haar oudste dochter is vandaag ook van de partij: "Ik koop hier zowat jaarlijks het verjaardagscadeau voor mijn mama, dit jaar is het een oorbel geworden."

'Moe of niet, alles kapot'

Misschien wel één van de headliners dit jaar zijn de mannen van STIKSTOF. Ze spelen voor de negende keer op Couleur Café, maar Zwangere Guy is naar eigen zeggen fucking zenuwachtig. "Voor Couleur Café zijn wij altijd klaar, moe of niet, we spelen vanavond alles kapot", meent JAZZ BRAK.

De festivalgangers die BRUZZ-reporter Freya sprak vandaag waren unaniem: "Wij komen voor STIKSTOF." Zwangere Guy wordt er even emotioneel van: "Dat pakt mij. Wij zijn al tien jaar bezig, maar soms weet je even niet meer waar je staat met je fans. Het is goed om dicht bij de realiteit te blijven, dus ik hoor het heel graag."

Het is al een tijdje geleden dat de leden van STIKSTOF samen op het podium stonden, want zowel Zwangere Guy als JAZZ BRAK hebben ook een drukke solocarrière. "STIKSTOF is en blijft familie, de basis en onze hoofdweg. Dat voel je bij repetities, shows en etentjes", benadrukt JAZZ BRAK.

"We moeten er wel opnieuw even inkomen, tijdens de try-out merkte ik dat we minder oogcontact maakten dan anders en minder speels waren. Dat komt straks sowieso wel weer goed eens we op het podium staan", vertelt Zwangere Guy.

Verder hopen ze op geen regen, tenzij bij de laatste twee nummers: "Dan mag het kei hard drashen en mag het apocalyptisch worden. Zwarte wolken en een storm", besluiten ze.

'Ik stel me kwetsbaar op'

STACE speelde dit jaar voor de derde keer op Couleur Café, eerder deed ze dat al tijdens de COVID-editie van 2021 en het jaar daarna maakte ze deel uit van de lichting van Niveau4. "Het voelde speciaal om hier nog eens te mogen staan en mijn nummers te brengen. Mijn muziek is altijd heel eerlijk en zo authentiek mogelijk, ik stel me echt kwetsbaar op. Dat zorgt voor intieme momenten en hopelijk luisteraars die zich herkennen in mijn nummers", vertelt ze. "Ik ben momenteel bezig aan een nieuw project, waarbij ik volop experimenteer. Ik heb echt geluk dat mijn fans mij toelaten om dat te doen."

Review: STACE, gelaagde neosoul met een gul hart ***

Twee jaar geleden stond STACE als opkomend Niveau4-talent nog op de Green Stage. Nu mocht de Frans-Brusselse zangeres solo de Fox-tent inpakken. Met haar zachte soulstem haalde ze de hoogste noten en haar empathische voordracht ontroerde, terwijl haar muzikanten de set extra dynamiek gaven. Lees hier de volledige review.

20240630 COULEUR CAFE DAG 3 STACE 3

Cato Beljaars

| STACE

Even tot rust komen

Voor overprikkelde festivalgangers is er één plek bij uitstek waar ze tot rust komen en dat is bij de installatie van Oersoep, waar ze even een koptelefoon op kunnen zetten en naar een relaxerende soundscape kunnen luisteren en hun gedachten kunnen laten afdwalen. De installatie is bedacht door Adam Russell: "Ik merk zelf dat ik op een festival vaak even tot mezelf wil komen, dus heb ik dit bedacht. De geluiden worden aangestuurd door Brusselse jongeren hier op het festival."

Review: Iedereen topical dancer met Charlotte Adigéry & Bolis Pupul ****

Het ubercoole Gentse elektronicaduo Charlotte Adigéry & Bolis Pupul nam een uur mee op een zestig minuten durende danstrip, waarbij we ineens allemaal topical dancers waren. Daar kon de beginnende regen op het einde van de set niets aan veranderen. Lees hier de volledige review.

20240630 COULEUR CAFE DAG 3 CHARLOTTE ADIGERY 4

Cato Beljaars

Review: grandioze apotheose van tien jaar Brusselse hiphopfamilie *****

Op Couleur Café begon STIKSTOF de Brusselse hiphop uit de underground te trekken. Zwangere Guy, Jazz Brak, Astrofisiks en Deejay Vega hebben dat verleden — kunnen we het intussen erfgoed noemen? — neergelegd met een kolkende finale die begon in wit licht en eindigde in een hiphopdelirium. Lees hier de volledige review.

20240630 COULEUR CAFE DAG 3 STIKSTOF 2

Cato Beljaars

Review: Nigeriaanse superster Tems laat Couleur Café uit haar handen eten ***

Van een verlegen tienermeisje in Lagos groeide Tems in no time uit tot internationale superster. Haar collusie van R&B en afrobeat kabbelde soms wat, maar de toegewijde fans bleven ook in de regen gewoon staan. Lees hier de volledige review.

Couleur_Cafe_Publiek_Tems

Review: JPEGMafia, een strijder tussen de linies ****

Wat JPEGMafia miste aan subtiliteit, won hij aan werkkracht en loopvermogen. Geen wonder dat hij een half dozijn tracks mocht produceren op het jongste album van Kanye West. Lees hier de volledige review.

JPEGMafia op Couleur Café 2024

Cato Beljaars

| JPEGMafia op Couleur Café

Herbeleef Couleur Café

Herbekijk de interviews, reviews en foto's van de eerste twee dagen van Couleur Café.

Couleur Café 2024

Op 28, 29 en 30 juni nam Couleur Café zijn intrek in het Ossegempark. BRUZZ was er bij met interviews, sfeerverslagen en foto's van op de festivalweide. Herbeleef het festival hier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni