Cato Beljaars

| MonoNeon in The Fox op Couleur Café

Review
Score: 4 op 5

MonoNeon op Couleur Café: hoogstaande avant-gardefunk in bonte fluokleuren

Tom Peeters
© BRUZZ
28/06/2024

"Het gaat niet meer om anders zijn, maar om doen wat ik wil": het prijkt als lijfspreuk op de Bandcamp-pagina van MonoNeon. Op Couleur Café zette de funkateer, de kleurrijkste act van het weekend, dat andermaal ongegeneerd in de praktijk, terwijl hij met zijn bas het publiek alle hoeken van de tent liet zien.

De prijs voor de veelkleurigste act van het festival is op de openingsdag al opgeëist. En dan had MonoNeon zijn fluo onesie nog niet aan die licht geeft in het donker. Gelukkig hield het tentzeil de warmte buiten, zodat het misschien al bij al nog te doen was onder het visnetpatroon, waar zijn gezicht verborgen zat.

We waren speciaal dicht bij het podium gaan staan om een beter zicht te krijgen op zijn ongewone bastechniek. Dywane Thomas Jr, zoals MonoNeon echt heet, is namelijk rechtshandig, maar hij speelt linkshandig op een rechtshandige, ondersteboven gehouden basgitaar, en hij doet zijn slaps nog altijd met zijn duim. Volgt u nog? Indien niet, ook goed, want tijdens dit concert kwam het er toch vooral op aan om de bas te voelen.

In vergelijking met de eerste set van de avond in de Fox-tent, toen de klankmix niet helemaal goed zat, was dat euvel nu gelukkig van de baan. Alles stond gewoon veel luider. Werkt altijd.

Zappa-esk

MonoNeon wisselde, begeleid door een gitarist, een toetsenist en een drummer, als vanouds instrumentals af met tracks met vocals, die hij met een Zappa-eske cool bracht. Zijn mix van funk, jazz, avant-garde en onderkoelde humor uitte zich dus lang niet alleen in zijn kleurrijke voorkomen. Als je ook zijn stamboom checkt, begrijp je waarom zijn huidige Quilted Stereo-tournee van wal stak in de New Yorkse Blue Note Club: zijn grootvader is wijlen jazzpianist Charles Thomas, die nog toerde met het Duke Ellington Orchestra, en zijn vader Dywane Thomas speelde bas bij de Bar-Kays.

Zijn faam is intussen gemaakt. Nas vroeg hem voor een track op zijn met een Grammy bekroonde album 'King’s Disease', en hij werkte samen met soulzangeres Mavis Staples en r&b-ster Ne-Yo, maar pas toen hij ingehuurd werd door Prince viel zijn talent ook op bij een breder publiek.

Bootsy Collins vloog hem onlangs nog in de armen op tributeshow en de song waar zijn huidige tournee naar vernoemd werd features George Clinton. Flea is wel een fan van het eerste uur. U weet wel, de bassist van de Red Hot Chili Peppers, die funkrockband waarvan de bandleden vroeger optraden met sokken rond hun geslachtsdelen. Dat MonoNeon zijn sokken over de kop van zijn bas uitrolt vinden wij een veel koddiger statement.

Funkrockend monster

U vond zijn set soms wat langdradig. Online lanceerde ook iemand de vraag of MoneNeon meer outfit of influencer dan authentiek muzikant was. Maar die heeft de denderende finale in het Ossegempark zeker niet gezien. 'Under the Spell of You' werd uitgesponnen en gedynamiteerd tot een funkrockend monster. Nadat de groep voorgesteld werd, gingen toetsenist en gitarist een spannend duel aan, om finaal te besluiten met een song over de dubbelzinnigheden van het leven. 'Live Is a Glittery Fu¢kery' kreeg helemaal aan het eind nog een geweldige drumsolo mee. Voor wie er niet genoeg van krijgt, komt hij in november met zijn band naar De Roma.

Couleur Café 2024

Op 28, 29 en 30 juni nam Couleur Café zijn intrek in het Ossegempark. BRUZZ was er bij met interviews, sfeerverslagen en foto's van op de festivalweide. Herbeleef het festival hier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni