20240628 COULEURCAFE DAG 1 HULK VAN JMF 3

Cato Beljaars (BRUZZ)

| Hulk van JMF in The Fox op Couleur Café

Review
Score: 3 op 5

Hulk van JMF op Couleur Café: besmettelijke afropopgrooves en TikTok-dansjes

Tom Peeters
© BRUZZ
28/06/2024

Buitenbeentje Hulk van JMF heeft met zijn hoogst aanstekelijke mix van Congolese ritmes en urban geluiden zopas Couleur Café geopend. Het jonge publiek was er – smartphone in de hand – ondanks de weifelende klankmix helemaal wild van.

Est-ce que vous êtes fatigués? NON, ON N’EST PAS FATIGUÉS! Hoe hard de ceremoniemeester-spelverdeler ook probeerde die openingsact Hulk van JMF had meegebracht, het jonge publiek trapte er niet in. En maar goed ook. Na een mislukte voetbalcarrière besloot Christ-Levi Kuete enkele jaren geleden volop in te zetten op zijn muziek, die andere hobby die hij al van kleins af aan beoefende.

Enerzijds gevoed door het kerkkoor waar hij iedere zondagochtend met zijn familie naartoe sjeesde en anderzijds door de karrenvracht Franstalige muziek die hij beluisterde om zijn Frans, toch de taal van zijn diaspora, op te poetsen. Dat was in het Noord-Hollandse Purmerend, waar hij opgroeide, quasi onbestaande. Maar eens naar België verhuisd en opgenomen in de Congolese gemeenschap ging het plots vooruit.

Daarom vroeg hij voor hij ‘Hollandaise’ – "Het is Hulk aan de mic nu yeah / Elle kiffe comment je chante en français, c’est une hollandaise" – inzette dus of er Nederlanders in de tent waren. Het is een knipoog naar zijn onwaarschijnlijke verhaal met als voorlopig hoogtepunt een voorprogramma van zijn held Fally Ipupa in de ING Arena.

Dat verhaal doet hij uit de doeken op zijn debuut-EP Je t’avais dit non ? die over twee weken verschijnt. Het is een sneer naar zijn oude management dat niet geloofde dat hij het als Hollander kon maken in het Frans.

Go Bébé

Maar twee jaar geleden postte een familielid zijn liedje 'Go Bébé' op zijn Snap, een fan zette het op haar TikTok en voor hij er zelf erg in had, ging het viraal. Met dank aan de Franse superster Aya Nakamura, die het uit enthousiasme was beginnen mee te zingen. Ook de set in het Ossegempark was een lange prelude naar die ene hit toe. Tussenin zitten tracks uit die debuut-EP, TikTok-moves van de bandleden en van twee vrouwelijke fans, die hij uit het podium pikt voor twerks.

Zijn set werd in het begin jammer genoeg geplaagd door een belabberde klankmix. De tikktokgeneratie, die hem aan het werk zag door de camera van hun smartphone, trok er zich niet te veel van aan en deed gewillig alle danspasjes mee. Halfweg verbeterde het met 'Doucement', ook zo’n oudje. Stilaan kwamen de autotune-effecten op zijn stem er ook beter uit.

Pas paniquer

Ondanks zijn artiestennaam was hij trouwens gewoon in een wit trainingspak op het podium verschenen. Waarom hij ooit JMF – spreek uit: Je M'en Fous – toevoegde aan zijn artiestennaam hoor je wanneer hij zingt: 'Il y a pas besoin de paniquer / La musique va parler à ma place'.

Op het einde van de set tergt hij de menigte, die flink is aangegroeid, met de keuze tussen 'Go Bébe' en 'Possa na bina', dat andere hitje dat zijn volgers allemaal kennen.

De ceremoniemeester zegt moe te zijn en te willen gaan slapen. Dat had je gedacht. 'Go Béb' moest nog volgen. En daarna waren er bisous, en weg was-ie. Zelfs zonder te zeggen dat hij zondag opnieuw op de Green Stage staat, als afsluiter van de Niveau4-set. Op de try-out daarvan klonk hij vorige week (evenwel in zaal) veel beter. Op zijn 25ste is er nog tijd te over om de grootste Belgische afropopster te worden. Misschien zondag al, voor een groter publiek.

Couleur Café 2024

Op 28, 29 en 30 juni nam Couleur Café zijn intrek in het Ossegempark. BRUZZ was er bij met interviews, sfeerverslagen en foto's van op de festivalweide. Herbeleef het festival hier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni