Review
Score: 3 op 5

Tems: Nigeriaanse superster laat Couleur Café uit haar handen eten

Tom Peeters
© BRUZZ
01/07/2024

Van een verlegen tienermeisje in Lagos groeide Tems in no time uit tot internationale superster. Haar collusie van R&B en afrobeat kabbelde soms wat, maar de toegewijde fans bleven ook in de regen gewoon staan.

Haar debuut Born in the Wild is amper twee weken uit, maar we zagen tal van fans ook die ze al van begin tot eind meezongen. Dat is niet zo’n verrassing, want ze kwam recht van Glastonbury en was eerder dit jaar te gast op Coachella en bij Jimmy Fallon. Om maar te zeggen dat de afropop van de nieuwbakken Nigeriaanse superster de mainstream al een tijdje bereikt heeft. Voor haar feature op ‘Wait for U’ van Future (en met Drake) mocht ze de eerste Grammy ooit voor een vrouwelijke artiest uit Nigeria op zak steken.

Vanaf 2018 en debuutsingle ‘Mr Rebel’ ging het snel voor de eerder deze maand 29 geworden zangeres. Haar doorbraak beklemtoont de almaar grotere dominantie van de Afrikaanse muziek. Ook Rihanna, Beyoncé en Barack Obama zijn fan.

Jungle op het podium

Toen haar set wat te veel ging kabbelen, viel de regen die zich tijdens de set van STIKSTOF nog ingehouden had, uiteindelijk toch uit de lucht en van de weeromstuit leek Tems wat feller uit de hoek te komen. Ze leek het ook romantisch te vinden, en dat sloot ook wel aan bij haar muziek.

Met een band met twee drummers en twee backing vocalisten, en een podium dat eruit zag als een jungle, met hoog gras op de vloer, had ze een aandenken aan haar thuisland meegenomen. Zelf helemaal in het wit viel ze des te meer op.

Call-and-response

Onze favoriet was ‘Wickedest’, inclusief sample van (de debuutsingle van) de Ivoriaanse artiest Magic System, dat bijzonder aanstekelijk klonk. Met dank aan het Braziliaanse favela funk-sfeertje. En natuurlijk ‘Love Me Jeje’. Daarin zat dan weer een sample van het gelijknamige nummer van de Nigeriaanse zanger en hiphoppionier Seyi Sodimu. Het Afrikaanse ritme bracht schwung in de set, en de call-and-response-finale die ze opzette met haar achtergrondkoortje was straf genoeg om ons uit het laatavonddipje te halen dat ons na enkele middle of the road-achtige R&B-tracks in zijn greep had.

Tems leek oprecht verrast met de respons van het publiek, dat ook in de regen gewoon bleef staan. Al vroeg in de set bedankte ze de fans voor hun energie, en op het einde zei ze dat dit een van de beste avonden van haar leven was. We hadden de neiging haar te geloven. Als slaapmutsjes waren er ‘Essence’, het hitje met Wizkid waarvan u haar misschien kent, ‘Free Mind’ en een zwierig ‘Me & U’.

Couleur Café 2024

Op 28, 29 en 30 juni nam Couleur Café zijn intrek in het Ossegempark. BRUZZ was er bij met interviews, sfeerverslagen en foto's van op de festivalweide. Herbeleef het festival hier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni