Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis

| Een advocaat op het mozaïek van het Justitiepaleis.

Abdelkader Bouajaja krijgt 24 jaar cel voor moord op Leïla Zahiri

© Belga - BRUZZ
28/10/2021
Updated: 28/10/2021 15.47u

De jury van het hof van assisen van Brussel heeft woensdagavond Abdelkader Bouajaja schuldig verklaard aan de doodslag op zijn vriendin Leïla Zahiri. De feiten speelden zich op 3 september 2019 af in Sint-Jans-Molenbeek. Het lichaam werd de ochtend erna gevonden. Leïla Zahiri was gewurgd, geslagen en neergestoken. Donderdag werd de straf bepaald: 24 jaar cel.

De jury en de magistraten van het hof hebben de advocaat-generaal Nathalie Franco gevolgd en geen verzachtende omstandigheden voor Abdelkader Bouajaja in aanmerking genomen. Hoewel de openbare aanklager een gevangenisstraf van 23 jaar had gevraagd, werd een iets hogere gevangenisstraf uitgesproken, namelijk 24 jaar.

De jury, bijgestaan door de drie beroepsrechters van de rechtbank, heeft gewezen op "de buitengewone ernst van de feiten" en op "het geweld en de meedogenloosheid waarvan de dader blijk heeft gegeven, zoals blijkt uit de autopsie". Hij hield ook rekening met de enscenering van het misdrijf door Abdelkader Bouajaja. "Hij droeg het lichaam naar de douche, maakte het schoon met bleekwater en stuurde toen sms'jes naar het slachtoffer om een alibi te creëren," zei hij. Ten slotte heeft hij rekening gehouden met het strafblad van de dader, die meermaals is veroordeeld wegens gewelddaden.

Woensdagavond heeft de jury Abdelkader Bouajaja schuldig bevonden aan moord, waarbij zij heeft vastgesteld dat op grond van alle elementen van het onderzoek kon worden vastgesteld dat hij op de avond van 3 september 2019 naar de woning van het slachtoffer is gegaan, dat hij ruzie met haar heeft gemaakt, haar heeft gewurgd, haar heeft neergestoken, haar lichaam naar de douche heeft gebracht en vervolgens heeft geprobeerd bepaalde sporen uit te wissen met bleekwater.

De jury was van oordeel dat, gelet op de verwondingen, er duidelijk sprake was van moorddadig opzet, en verwierp het excuus van de verdediging dat er sprake was van provocatie, alsmede de omstandigheid dat de dader onder onweerstaanbare dwang stond waardoor hij zijn daden niet onder controle kon houden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni