Agent krijgt boete voor misbruik Rijksregister

De correctionele rechtbank van Brussel heeft een agent van de federale politie woensdag een boete opgelegd van 600 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De agent van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie ging in de fout door drie niet-toegestane opzoekingen in het Rijksregister in 2015.

De agent weigerde een minnelijke schikking van 200 euro, en moest het nadien in oktober komen uitleggen voor de correctionele rechtbank. Hij verklaarde toen dat hij het Rijksregister geconsulteerd had om het adres te vinden van een ex-collega, van wie hij vreesde dat ze zelfdoding zou plegen. Omdat de collega niet antwoordde op zijn oproepen en berichten, moest hij tussenbeide komen, klonk het.

Zijn advocaat zei toen dat het "belachelijk" is dat er een zaak op volgde en wees erop dat een agent de maatschappij moet helpen, dus ook een collega.

Het openbaar minister reageerde toen fors omdat "opzoekingen in het Rijksregister een grote plaag zijn bij agenten." "Het Rijksregister is Facebook niet. Het gaat om een inbreuk en hoewel in strijd met de wet, gebeurt het de voorbije jaren te vaak bij de politie." Het parket besloot daarom inbreuken systematisch te vervolgen, klonk het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?