Agressieve zwartrijder krijgt celstraf met uitstel na geweld tegen politieman

© Bart Dewaele
| Archiefbeeld. Het treinstation Brussels Airport - Zaventem

Een Malinese man is veroordeeld tot 14 maanden cel met uitstel voor feiten van weerspannigheid op de luchthaven van Zaventem. Toen hij betrapt werd op zwartrijden werd hij zodanig kwaad dat hij twee gaten in de muur sloeg en een politieman verwondde. Volgens zijn advocaat was de beklaagde ontoerekeningsvatbaar op het moment van de feiten, maar dat argument veegde de rechtbank van tafel.

De beklaagde wilde op 16 februari van dit jaar het vliegtuig nemen naar zijn thuisland, maar bij aankomst in het treinstation van de luchthaven van Zaventem, bleek dat hij geen vervoersbewijs had. Bij de daaropvolgende discussie met het personeel van Securail stampte de man verschillende keren tegen de toegangspoortjes, waarop de politie er werd bijgehaald. Hij werd opgepakt, maar stampte tijdens zijn overbrenging naar de cel een politieman op de knie. De man bleef enorm agressief en sloeg vervolgens twee gaten in de muur. Hij werd uiteindelijk vastgebonden in een rolstoel en kon zo naar het cellencomplex worden overgebracht. Daar gooide hij nog het glas water dat hem was aangeboden in de richting van enkele politiemensen.

Volgens de advocaat van de beklaagde was de man op het moment van de feiten niet toerekeningsvatbaar. “We betwisten de feiten niet”, sprak zijn raadsman op het proces vorige maand. “Maar volgens de psychiater die hem onderzocht, verkeerde hij mogelijk in een acute toestand van de-realisatie en was hij dus ontoerekeningsvatbaar toen hij de feiten pleegde. Ik vraag de rechtbank om hem daarom ook vrij te spreken.”

De rechtbank oordeelde woensdag dat er van ontoerekeningsvatbaarheid geen sprake was en legde de volle verantwoordelijkheid van de feiten bij de beklaagde. Hij werd veroordeeld tot 14 maanden cel met uitstel en een geldboete van 400 euro, eveneens met uitstel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?