Brussels hof van beroep moet gepensioneerde magistraten inschakelen

© ©Fabonthemoon

Het Brusselse hof van beroep ziet zich deze zomer gedwongen om gepensioneerde magistraten in te schakelen. Zoniet zijn er niet genoeg magistraten om alle zittingen te laten plaatsvinden. Volgens de woordvoerder is het niet de eerste keer gepensioneerde magistraten ingeschakeld moeten worden om het nijpende personeelstekort bij het hof op te vangen.

"De situatie is nu niet anders dan tijdens het gerechtelijk jaar", zegt de woordvoerder. "Een aantal magistraten die op pensioen zijn, vallen regelmatig in. In de gerechtelijke vakantie, juli en augustus, zijn de magistraten van het hof in vier groepen verdeeld, per twee weken. Deze zomer zouden twee oud-magistraten opnieuw aan de slag zijn.

De korpschef probeert zoveel mogelijk de wensen van de magistraten te respecteren en het gebeurt dat er in bepaalde periodes minder magistraten zijn dan in andere.

Voor de kamer van inbeschuldigingstelling letten we erop dat er tijdens de gerechtelijke vakantie steeds minstens één gespecialiseerde magistraat zetelt, dat wil zeggen een magistraat die ook tijdens het gerechtelijk jaar in de KI zetelt."

Volgens La Dernière Heure heeft raadsheer Michel de Grève, die deze weken de vakantiekamer van het Hof van Beroep voorzit, op de zitting vorige week zijn ongenoegen geuit over het gebrek aan magistraten.

De raadsheer zou erop gewezen hebben dat een aantal zittingen van de KI geschrapt hadden moeten worden als het hof geen beroep had kunnen doen op gepensioneerde magistraten, wat ertoe had kunnen leiden dat gedetineerden vrij hadden kunnen komen.

De Grève trok twee jaar geleden ook al aan de alarmbel. Hij zegde toen dat Justite niet meer op de afdeling intensieve zorgen maar op palliatieve zorgen ligt. Hij zei dat in zijn hoedanigheid van assisenvoorzitter op een moment dat hij zijn proces niet kon verderzetten omwille van een spontane staking bij het Veiligheidskorps.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?