Europarlementslid zelf aangeklaagd voor smaad aan politie

© Wikimedia Commons
| Pierrette Herzberger-Fofana is 71 jaar geleden geboren in Mali, en is Duits Europarlementslid voor Die Grünen.

Duits Europarlementslid Pierrette Herzberger-Fofana, die onlangs een klacht indiende tegen agenten van de politiezone Noord wegens intimidatie, wordt nu zelf aangeklaagd. Op vraag van het Brusselse parket is een pv voor smaad opgesteld tegen de vrouw. “Ze beledigde agenten en probeerde de controle van mogelijke verdachten van een zware geweldzaak te beletten”, zeggen politiebronnen aan Het Nieuwsblad.

De 71-jarige Duitse met Malinese roots Pierrette Herzberger-Fofana (groene fractie in het Europees Parlement) kwam twee weken geleden in het nieuws, toen ze in het Europese halfrond een speech gaf over de manier waarop ze in het Noordstation, op 16 juni, door agenten van de politiezone Noord naar eigen zeggen onterecht hardhandig werd aangepakt. “Ik zag hoe negen agenten twee zwarten lastigvielen”, vertelde ze. Ze filmde het tafereel, waarna de agenten besloten haar te fouilleren. “Ze hebben me vernederend behandeld.”

'Klein kind'

Haar getuigenis werd door haar collega’s op applaus onthaald in het Europese parlement. De vrouw diende ook een klacht in. Maar bij politie en parket ziet men de zaak heel anders. “Op vraag van het Brusselse gerecht is tegen mevrouw een proces-verbaal opgesteld wegens smaad”, zegt woordvoerster Audrey Dereymaeker van politiezone Brussel Noord aan Het Nieuwsblad. In het pv zou ook staan dat de vrouw weerspannig was en bedreigingen geuit had tegenover de agenten.

De betrokken agenten zelf zeggen die dag op zoek te zijn geweest naar Eritreeërs die eerder aan het station een Marokkaan met een ijzeren staaf hadden neergeslagen en beroofd. “We werden gebeld door een winkeluitbater die tegen de Eritreeërs getuigd had. Ze stonden voor zijn deur, hij was bang. Toen we arriveerden om die mannen te controleren, was het Europarlementslid daar ook.”

“De vrouw was meteen heel bars. Ze begon ons, maar vooral de mensen die we wilden controleren, te filmen. Hoewel die het vermoeden van onschuld genieten. Ze maakte ons – in het Duits en Frans – uit voor dieven, crapuul en misdadigers. Ze riep ook dat we niet het recht hadden om zwarten te controleren.”

'Alles gefilmd'

De toestand liep uit de hand. “In die moeilijke stationsbuurt zitten veel illegalen, dronkaards en criminelen. Je kan er op elk moment alles verwachten en door het geroep van mevrouw begon het volk samen te troepen en ons te bedreigen”, aldus een van de agenten. “Pas na aandringen kregen we haar papieren te zien en kon onze vrouwelijke collega – zo schrijven de regels het voor – haar fouilleren.”

De officier in het commissariaat vroeg daarop de weerspannige vrouw mee te nemen naar het commissariaat. “We namen haar bij de arm, maar gezien de samenscholing en herrie konden we niet anders dan haar laten gaan. Alles wat we hier beweren, is gefilmd door veiligheidscamera’s. We zijn zeker van onze zaak.”

“We begrijpen het gedrag van die vrouw niet. We hebben haar niet racistisch bejegend of met geweld aangepakt. Ze is Europarlementair maar ze gedroeg zich als een klein kind dat zijn zin niet krijgt, ze heeft de boel verziekt. Op het einde bedreigde ze onze ploegchef door te zeggen dat “dit zijn laatste dag als agent was”. Ze zou er persoonlijk voor zorgen dat hij ontslagen werd, zei ze. De gecontroleerde Eritreeërs bleven al die tijd rustig. Ze hadden uiteindelijk niks met de initiële zaak te maken. Gelukkig.”

Getuige

De aanklacht wegens smaad zal nu, net als de racismeklacht van het Europarlementslid, onderzocht worden door het gerecht, zo meldt het parket van Brussel. “De agenten in kwestie zullen ook, geheel volgens de procedure, een advocaat krijgen toegewezen van de zone, om zich te verdedigen tegen de aanklachten van mevrouw”, aldus de woordvoerster van de politiezone.

Alexis Deswaef, advocaat van Herzberger-Fofana, reageert fel tegen de nieuwe klacht. “Dat pv voor smaad strookt niet met de werkelijkheid, het is gewoon vals. Maar ze doen maar. We zullen in de rechtbank bewijzen dat we de waarheid spreken. Er is overigens een getuige, een professor mensenrechten van de Universiteit Gent, die ook onze visie op de zaak onderschrijft.”

Vincent Gilles, voorzitter van de politievakbond VSOA vindt het niet kunnen dat het voltallige Europarlement geapplaudisseerd heeft toen Herzberger-Fofana haar speech deed over de agenten. “Zonder tegenspraak mocht ze agenten zomaar beschuldigen van racisme. Als straks uit het onderzoek blijkt dat de agenten in hun recht waren, verwacht ik bijgevolg niets minder dan excuses van alle applaudisserende parlementairen aan die agenten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?