Federaal parket eist tot 10 jaar cel op megaproces rond oplichting bij tweedehandswagens

Rechtbank
© Omroep West
© Omroep West

Het Brusselse hof van beroep buigt zich momenteel over het megadossier rond de grootschalige oplichting bij de aankoop van tweedehandswagens door mensen uit het milieu van de woonwagenbewoners. Vorig jaar stonden bijna tachtig verdachten terecht voor de correctionele rechtbank. Tientallen onder hen werden veroordeeld en de kopstukken kregen celstraffen van 6 en 7 jaar opgelegd. Het federaal parket ging in beroep en eist nu tot 10 jaar cel.

Uit het onderzoek bleek dat de bende honderden mensen had opgelicht toen die hun wagen tweedehands wilden verkopen. De zogenaamde kopers betaalden met een app op hun smartphone of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan allang verdwenen en de auto was naar het buitenland verscheept.

Op die manier maakten de daders enkele miljoenen euro buit. In het onderzoek voerde de federale politie ruim drie jaar geleden huiszoekingen uit bij de verdachten, in kampen van woonwagenbewoners in en rond Brussel, de regio Charleroi en in Frankrijk. Daarbij werden onder meer 90 woonwagens, 91 auto's, juwelen, een hele resem vuurwapens en 1 miljoen euro in beslag genomen. Er werden tientallen mensen opgepakt en het onderzoek leidde uiteindelijk tot een megaproces met 79 beklaagden.

Zes kopstukken

Een groot deel van de beklaagden werd in november veroordeeld tot straffen tussen 3 en 5 jaar cel, vaak met een (gedeeltelijk) uitstel. Zes kopstukken kregen effectieve straffen van 6 en 7 jaar cel opgelegd. Een klein aantal beklaagden kwam er van af met een vrijspraak, een werkstraf of een straf van 2 jaar met uitstel of minder. Volgens de rechtbank maakten de beklaagden deel uit van één grote criminele organisatie, waarin een duidelijke hiërarchie aanwezig was. In totaal werd er voor meer dan 4,2 miljoen euro verbeurd verklaard.

Het hele dossier wordt momenteel behandeld door het Brusselse hof van beroep. “Er staan twintig beklaagden terecht,” zegt Eric Van Duysse van het federaal parket. “Het gaat om veertien beklaagden die beroep aantekenden omdat ze vinden dat ze te zwaar werden gestraft of onterecht veroordeeld werden. Daarnaast staan er nog zes beklaagden terecht na beroep van het federaal parket, omdat we vinden dat de uitgesproken straffen te licht waren. Op het proces in beroep worden er nu straffen gevorderd van 2 tot 10 jaar cel."

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?