Gerechtelijk onderzoek naar inspectrice RVA voor corruptie en schending beroepsgeheim

Volgens de krant gaat om N.H., een vrouw die al meer dan 20 jaar bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) aan de slag is.

Een sociaal inspectrice van de RVA heeft begin deze zomer een tijdlang in de cel gezeten op verdenking van corruptie. De vrouw wordt ervan verdacht dat ze tegen betaling de Albanese maffia in Anderlecht en Vorst zou hebben getipt over nakende controles in hun handelszaken. Dat meldt de krant De Morgen donderdag. Het Brusselse parket bevestigt enkel dat er een gerechtelijk onderzoek loopt voor corruptie en schending van het beroepsgeheim.

Volgens de krant gaat om N.H., een vrouw die al meer dan 20 jaar bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) aan de slag is. Nadat toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jambon na de aanslagen van 22 maart 2016 zijn Kanaalplan lanceerde, waarmee hij de illegale economie, schimmige vennootschapjes en vzw's in de Brusselse Kanaalzone wilde aanpakken, werd N.H. overgeplaatst naar de zogenoemde BELFI-cel, waardoor ze deeltijds voor de federale politie ging werken en verhuisde naar het hoofdkantoor van de RVA. Voordien werkte ze in het kantoor langs de Charlerosesteenweg in Sint-Gillis en ging ze dagelijks op pad met agenten van de lokale politie Zuid (Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis).

De federale agenten zouden de omgangsvormen van H. met sommige te controleren handelszaken verdacht, of op zijn minst te informeel gevonden hebben, maar ook voordien zouden er intern bij de RVA al incidenten aangekaart zijn. Zo zouden controles tijdens verschillende concerten in Vorst-Nationaal niet of amper hebben plaatsgevonden, ruil voor foto's of een meet-and-greet met de optredende ster.

Volgens De Morgen opende het Brusselse parket begin dit jaar een gerechtelijk onderzoek, waarbij onder meer de telefoon van N.H. afgeluisterd werd. Uit de opnames zou gebleken zijn dat ze meermaals in ruil voor geldsommen en andere voordelen handelszaken vooraf tipte over geplande controleacties. Vermoed zou worden dat ze ook leden van de Albanese maffia zou getipt hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?