Inbraak Koninklijke Munt: 'Buit is waardeloos'

© PhotoNews

Bij de inbraak in de Koninklijke Munt van België hebben de daders weinig buit gemaakt. De munten die ze meenamen, zijn waardeloos. Dat zegt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën. Ook op de hoofdzetel van de Thesaurie werd in dezelfde nacht ingebroken, zegt hij. Daar verdwenen computers van het onthaal.

Het parket bevestigde zaterdagochtend dat in de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in het gebouw van de Koninklijke Munt in de Pachecolaan in Brussel. Drie inbrekers drongen rond 1.30 uur het gebouw binnen. Het alarm heeft gewerkt en de politie was snel ter plekke. Twee inbrekers werden opgepakt. Ze zullen op 5 maart al voor de rechtbank verschijnen.


Financiën zegt dat die nacht op twee plaatsen werd ingebroken. "Op de hoofdzetel van de Thesaurie in de Handelsstraat namen ze computers mee aan het onthaal. Daar stond geen gevoelige informatie op", zegt Adyns. "Bij de Koninklijke Munt hadden de twee opgepakte verdachten allebei 5 kilogram munten in hun rugzak en zakken zitten. Het waren beschadigde munten die uit omloop worden genomen en waarvan de waarde nihil is. De ontsnapte dader had waarschijnlijk ook 5 kilogram van die munten mee."


De Koninklijke Munt van België slaat de Belgische euromunten al sinds 2017 niet meer zelf. Ze worden in Nederland gemaakt. Er waren al plannen om de kantoren te huisvesten in het nabijgelegen gebouw van de Nationale Bank. "We gaan die verhuizing versneld doorvoeren", zegt Adyns.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?